Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Olainfarm akcionārs: Uzņēmuma valde ignorē FKTK norādījumus un turpina pārkāpt akcionāru tiesības

A/s Olainfarm valde ignorē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) norādījumus par nepieciešamību visiem akcionāriem nodrošināt vienlīdzīgas tiesības un ievērot citus korporatīvās pārvaldības principus, turpinot rupji pārkāpt gan akcionāru tiesības, gan likumu, portālam Diena.lv norāda a/s Olainfarm akcionārs, bijušais valdes loceklis Pēteris Rubenis.

Komerclikums un biržas noteikumi paredz, ka jebkuram akcionāram ir tiesības iepazīties ar akcionāru sarakstu trīs dienas pirms sapulces. Taču a/s Olainfarm valde ļoti rupji pārkāpusi šo principu un nav nodrošinājusi akcionāriem iespēju iepazīties ar šo sarakstu nedz trīs kalendārās, nedz trīs darba dienas pirms akcionāru sapulces, kas ir plānota 22. septembrī. Šāda rīcība var liecināt arī par vēlmi manipulēt ar saraksta datiem akcionāru sapulces dienā.

Gan a/s Olainfarm valde, gan uzņēmuma pārstāvis Jānis Dubrovskis, atbildot akcionāriem, ir snieguši pretrunīgu informāciju, vieniem norādot, ka ar akcionāru sarakstu varēs iepazīties Olainē, uzņēmumā, sākot ar piektdienu, 18.septembri, bet citiem - ka to varēs darīt turpat Olainē, bet sākot ar sestdienu, 19.septembri. 

Realitātē akcionāriem līdz pat šim brīdim nebija iespējams iepazīties ar akcionāru sarakstu 22.septembra akcionāru sapulcei, kas ir klajš Komerclikuma, a/s Olainfarm akcionāru sapulces reglamenta, kā arī biržas noteikumu pārkāpums. Vairāki akcionāri un to pārstāvji ir vērsušies FKTK ar sūdzību par šo faktu un konstatētajiem likuma pārkāpumiem. Komerclikuma 278.panta pirmajā daļā un akciju sabiedrības Olainfarm akcionāru sapulces reglamenta 7.2.punktā noteikts valdes pienākums ne vēlāk kā 3 dienas pirms katras akcionāru sapulces sastādīt akcionāru sarakstu, kas pieejams akcionāriem.  

Ņemot vērā, ka a/s Olainfarm ir regulētā tirgus uzņēmums, akcionāri un to pārstāvji vērušies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā ar lūgumu iejaukties minētajā situācijā un aicināt a/s Olainfarm valdi sasaukt jaunu akcionāru sapulci, nodrošinot visu akcionāru tiesību ievērošanu. 

Turpretī a/s Olainfarm valde noraida Rubeņa publiskos izteikumus. "Visiem akcionāriem, kuri izrādīja interesi iepazīties ar Olainfarm akcionāru sarakstu un vērsās uzņēmumā, tika individuāli saskaņots ierašanās laiks, lai varētu ērti iepazīties ar nepieciešamo informāciju, gan ņemot vērā faktu, ka saraksts satur personas datus, gan ievērojot valstī noteiktos Covid-19 drošības pasākumus," portālam Diena.lv pavēstīja uzņēmuma pārstāvji. 

Lūgti komentēt Olainfarm akcionāra paziņojumu, FKTK pārstāvji norādīja, ka FKTK neuzrauga Komerclikuma normu izpildi, tomēr, lai sekmētu tiesiskumu un korporatīvās pārvaldības principu īstenošanu, FKTK aicina Olainfarm vadību nodrošināt akcionāru sarakstu pieejamību Olainfarm akcionāriem.

Savukārt uz jautājumu, vai FKTK atsauksies uz kāda cita Olainfarm akcionāra aicinājumu FKTK izmantot likumā noteiktās tiesības un piedalīties 22. septembrī paredzētajās kārtējā un ārkārtas pilnsapulcēs, lai nodrošinātu regulētā tirgus dalībniekam saistošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, FKTK uzsvēra: "FKTK neizpauž informāciju par tirgus dalībnieku uzraudzības pasākumiem."

Pievienots FKTK komentārs 7. un 8. rindkopā.  

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē