Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Baltpool : Biokurināmā cenas Latvijā pazeminās ceturto nedēļu pēc kārtas

Latvijā biokurināmā cenas, kas bija sasniegušas augstāko punktu oktobrī, pazeminās ceturto nedēļu pēc kārtas, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

"Baltpool" prognozē, ka Latvijā biokurināmā cenas stabilizēsies un apkures sezonas laikā tām nevajadzētu būtiski mainīties.

"Baltpool" biokurināmā tirdzniecības izsolē šonedēļ Latvijā fiksētā vidējā īstermiņa biokurināmā darījumu cena bija 43,02 eiro par megavatstundu (MWh), kamēr 4.oktobra izsolē īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cena bija sasniegusi augstāko punktu - 51,08 eiro par MWh. 

Šīs nedēļas tirdzniecības izsoles laikā starptautiskajā biokurināmā biržā tika fiksēts arī lielākais ārvalstu darījumu apgrozījums - 906 820,6 eiro.

Cenu pazemināšanās tendence ir vērojama arī Lietuvā, kur biokurināmā cenas samazinās septīto nedēļu pēc kārtas un šonedēļ  bija 39,73 eiro par MWh. Savukārt Igaunijā, lai gan biokurināmais kļūst dārgāks, cena saglabājas zemākā Baltijas valstīs - 35 eiro par MWh. 

"Baltpool" cenu indekss tiek atjaunots katru nedēļu pēc ikvienas tirdzniecības izsoles, un tas parāda vidējo īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cenu Baltijas valstīs.

"Biokurināmā cena Latvijā konsekventi pieauga teju pusgadu - šo tendenci veicināja tirgū valdošā nenoteiktība un dominējošās emocijas, kuras izraisīja kara Ukrainā radītā energoresursu krīze, kā arī biokurināmā importa apturēšana no Baltkrievijas, skaidro "Baltpool" tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis, piebilstot, ka pašlaik veidojas reālā tirgus cena, kurai apkures sezonas laikā nevajadzētu īpaši svārstīties.

Starptautiskajā biokurināmā biržā "Baltpool" tirdzniecības izsoles notiek katru otrdienu. Šobrīd biržā ir vairāk nekā 500 dalībnieku no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Skandināvijas valstīm. Pērn biržas apgrozījums bija 99,687 miljoni eiro.

Starptautiskā biodegvielas birža "Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē