Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ziemassvētkos bez ilūzijām

Ziemassvētkus šogad sagaidām apstākļos, kuros nācies pierast pie daudz kā tāda, kas prasa izturību. Esam pieraduši pie ziņām par Krievijas izraisīto karu Ukrainā, un tieši Ziemassvētkos kopš kara sākuma būs pagājuši desmit mēneši.

Esam pieraduši pie iespaidīgās inflācijas un tā, ka cenas pārtikai, energoresursiem un citām precēm ir ievērojami augstākas nekā pirms dažiem gadiem. Esam arī pieraduši pie Covid-19 pandēmijas un tā, ka nevar zināt, vai epidemioloģiskie ierobežojumi palikuši pagātnē vai atkal atgriezīsies mūsu dienaskārtībā.

Esam arī apraduši ar domu, ka ievēlētie 14. Saeimas deputāti un nesen apstiprinātās Krišjāņa Kariņa (Jaunā Vienotība) otrās valdības ministri ir mūsu politiskajai videi tipiski politiķi, kas strādās brīžiem prasmīgāk, brīžiem kļūdaināk – tāpat kā iepriekšējo Saeimu deputāti un valdību ministri.

Turklāt vēl esam pieraduši pie sabiedrības sašķeltības. Joprojām nav rimis rūgtums, kas saistīts ar atšķirīgajiem viedokļiem par vakcināciju pret Covid-19. Sašķeltību pavisam nesen kārtējo reizi spilgti atklāja arī galēji liberālo un radikāli konservatīvo iedzīvotāju nepārvaramās pretrunas. Savukārt pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā asi iezīmējušies vienas Latvijas sabiedrības daļas mērķtiecīgie centieni mazināt "krievu pasaules" ietekmi mūsu valstī un citas sabiedrības daļas histēriskie mēģinājumi visa krieviskā klātesamības mazināšanos nepieļaut, bieži izmantojot argumentu par dažādu nozaru ekonomiskajām interesēm. Te gan jāatgādina, ka Satversmē ir nepārprotami sacīts: "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai" un Latvijas tautas intereses ir augstākas par šaurām nozaru interesēm.

Pie visa minētā esam pieraduši tik pamatīgi, ka labi saprotam – nekādi Ziemassvētku brīnumi neatrisinās aktuālās problēmas un nenogludinās asumus viedokļu sadursmēs.

Taču svētku laikā ir vērts palūkoties arī uz to, ar ko iespējams lepoties. Par spīti tam, ka pēdējie trīs gadi ir bijuši sarežģīti, Latvijā ir uzņēmumi, kuri izdzīvojuši vairākos epidemioloģisko ierobežojumu periodos un iespaidīgas inflācijas apstākļos. Ir kultūras un izglītības iestādes, kas demonstrējušas spēju saglabāt misijas apziņu. Ir cilvēki, kuri no jauna uzbūvējuši pandēmijas laikā sagrauto karjeru vai biznesu, un ir vēl daudzi citi, kuri apliecinājuši apbrīnojamu pielāgošanos jauniem strādāšanas risinājumiem.

Turklāt Latvijas sabiedrība var lepoties arī ar to, ka sajutusies tik stipra, ka var palīdzēt citiem, un to apliecina daudzie atbalsta pasākumi Ukrainai.

Priecīgus Ziemassvētkus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē