Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zāļu valsts aģentūra tiek politizēta

Laiks, kad kovidiepirkumos praktiski bez kritiska izvērtējuma tiek tērēti miljoni un tiek pieņemti nepopulāri lēmumi, kuru veiksme pandēmijas apkarošanā lielā mērā balstās sabiedrības uzticībā atbildīgajām institūcijām.

Taču tā vietā, lai šo uzticību stiprinātu, veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) pārraudzītajā veselības aprūpes sistēmā valda visatļautība un – no labas politiskās un valsts pārvaldes prakses viedokļa – grūti attaisnojami lēmumi, ko spilgti raksturo arī ministra padotībā esošajā Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) notiekošais.

Tā kā iepriekšējais ZVA direktors Svens Henkuzens maijā tika disciplināri sodīts un pēc veselības ministra ierosinājuma aizrotēts zemākā amatā uz Veselības inspekciju, ietekmīgo ZVA, kas ietekmē miljonus apgrozošo farmācijas biznesu, šobrīd faktiski vada vienīgais direktora vietnieks – Sergejs Akuličs. Viņš pēdējos piecus gadus līdz pat nule decembrī notikušajam kongresam bija arī valdes loceklis partijā Latvijas attīstībai, kas veido apvienību ar veselības ministra Kustību Par. Būt partijas valdes loceklim nenozīmē vienkārši būt ierēdnim, kurš izmanto savas pilsoņa tiesības būt politiski aktīvam ārpus darba laika valsts pārvaldē, jo partijas valde ir skaitliski neliela organizācijas vadības grupa. Var tikai minēt, vai partija uzskatīja, ka Akuliča aiziešana no valdes ietekmīgā ierēdņa partejiskumu padarīs mazāk uzkrītošu, bet viņa ievēlēšana kongresā par partijas Ētikas komisijas biedru kopā ar Edgara Jaunupa māsu Daci Bargo un vēl trim partijas biedriem šim visam stāstam piešķir vēl lielāku politiskā cinisma piegaršu. Iepriekš Akuličs vairāk nekā desmit gadu strādāja ZVA Zāļu izplatīšanas informācijas nodaļā, pēdējos gados būdams nodaļas vadītāja vietnieks. ZVA ir vairākas nodaļas, kurām ir vadītāji un to vietnieki. Vai politiskās apvienības biedrs ir pareizākā izvēle šobrīd, īpaši pēc skandāla, ar kādu notika iepriekšējā ZVA direktora disciplinārsodīšana? "Kāpēc gan ne, ja par to nekas nav?" sev acīmredzami ir pajautājis ministrs.

Šāda situācija izveidojusies, kopš vasarā bez rezultāta tika izbeigts konkurss uz ZVA direktora amatu, kurā bija pieteikušies pieci pretendenti, bet otrajā kārtā vērtēti trīs. No pieciem pretendentu vērtēšanas komisijas locekļiem divi – Daniels Pavļuts un biedrības Veselības aprūpes darba devēju asociācija izpilddirektore Ināra Pētersone – ir A/P biedri, bet Veselības ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika šajā amatā tika pārcelta Pavļuta laikā no šobrīd daudz kritizētās Veselības inspekcijas direktores amata. Šīs nianses nostiprina priekšstatu par veselības aprūpes sistēmas pārvaldīšanu kā klaji politizētu.

Savukārt oktobrī ZVA direktora vietnieka amatu klusi pametis pieredzējušais Jānis Zvejnieks, kurš līdz tam faktiski vadīja iestādi pēc Henkuzena aizrotēšanas. Savos sociālo tīklu profilos Zvejnieks kopš novembra neslēpj, ka kļuvis par Londonā bāzētā farmācijas uzņēmumā OctaGenix Limited starptautisko tirdzniecības menedžeri. Farmācijas firma cita starpā īpaši iezīmējusi interesi par medicīniskās marihuānas izplatīšanu, par ko Eiropas Savienībā un arī Latvijā vēl gaidāmas lobistu cīņas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē