Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viltus trauksme Austrumos?

Uzreiz vairāki ietekmīgi ASV plašsaziņas līdzekļi (The Wall Street Journal, CNN u. c.) nupat nāca klajā ar paziņojumiem, ka Saūda Arābijas izlūkdienesti informējuši ASV kolēģus par drīzu un "neizbēgamu" Irānas uzbrukumu Saūda Arābijai vai kā minimums tās "energosistēmas objektiem". Par to, kā tiek apgalvots, liecina arī sarkanā atriebes karoga pacelšana virs Irānas Kumas pilsētas Džamkaranas mošejas – vienas no šiītu islāma pašām galvenajām svētnīcām.

Oficiāla apstiprinājuma šīm ziņām gan nav, un tieši tāpat nav arī liecību, ka Irānas bruņotie spēki būtu sākuši gatavošanos liela mēroga militārām akcijām Persijas līča virzienā. Teherāna tikmēr oficiālā līmenī jau ir noliegusi, ka grasītos vērst pret Rijādu militāru spēku. Kas gan tai nav traucējis apsūdzēt Saūda Arābiju par līdzdalību nemieru organizēšanā Irānā. Savukārt, kas attiecas uz karogu virs Džamkaranas mošejas, ko Rietumu prese traktē kā kara izsludināšanu de facto, tas tiek pacelts arī par godu šīītu 11. imama Hasana Askari dzimšanas dienai – 2. novembrim. Tiesa, arī kara laikā vai kā oficiāls paziņojums par asinsatriebību ticības vārdā, lai gan šajos gadījumos karoga pacelšanu vienmēr pavada kareivīgi paziņojumi, bet šoreiz šajā ziņā valda pilnīgs klusums.

Papildus jāņem vērā, ka, lai cik sarežģītas vēsturiski arī būtu abu reģiona lielvalstu (un divu galveno islāma novirziena centru) Saūda Arābijas un Irānas attiecības, starp tām ne reizi nav bijis tieša bruņota konflikta (kas gan nav traucējis risināt domstarpības ar dažādu t. s. proxy starpniecību), bet šobrīd attiecības pat piedzīvo pozitīvu dinamiku. Tostarp ir pieklusis karš Jemenā, ir intensificētas sarunas par diplomātisko attiecību atjaunošanu, kā arī pastāv vienprātība naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC (arī OPEC+) ietvaros. Tāpat tiek uzskatīts, ka Saūda Arābija kaļ nopietnus plānus attiecībā uz pievienošanos tādām organizācijām kā BRICS un Šanhajas Sadarbības organizācija, pēdējai no kurām Irāna jau ir pievienojusies.

Kopumā, neraugoties uz acīmredzamo antagonismu, liela mēroga konflikts šobrīd nav vajadzīgs nedz vienai, nedz otrai no abām valstīm. Cits jautājums, ka abās pusēs ir gana daudz reliģisko radikāļu, kuriem šajā ziņā ir atšķirīgs viedoklis, tāpat spriedzes starp Rijādu un Teherānu krass pieaugums ar ļoti augstu ticamības pakāpi novērsīs it īpaši pirmo no domas par virzīšanos projām no Rietumu ietekmes sfēras. Ņemot vērā globālo ģeopolitisko fonu, attiecīgi arī nav garantiju, ka šāds konflikts nevarētu uzliesmot kaut kad nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē