Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viedās tukšmuldēšanas lozungu koalīcija

Pēdējo pusgadu premjers Krišjānis Kariņš, uzstājoties ar uzrunām sabiedrībai kopumā vai kādām konkrētām grupām, aizvien aktīvi mīl deklamēt vārdu salikumu "viedā reindustrializācija". Nenoliedzami tehnoloģiju laikmetā tas izklausās visnotaļ gudri un vienlaikus gana nesaprotami, lai tādējādi šā izteiciena "valkātājam" ar "gudru frāzi" ļautu viegli izvairīties no skaidras atbildes uz nepatīkamajiem jautājumiem par viņa vadītās koalīcijas ne īpaši labajām sekmēm valsts tautsaimniecības attīstības veicināšanā.

Premjers mēdz deklamēt, ka Covid-19 pandēmija esot izgaismojusi Latvijas ekonomikas strukturālo nesabalansētību, un lai to mainītu, valdība īstenošot viedās reindustrializācijas programmu ar mērķi būtiski stiprināt eksportspējīgo uzņēmumu attīstību kā Latvijas tautsaimniecības izaugsmes pamatu. Vienlaikus viņš nereti mēdz arī norādīt, ka Latvijas industrijā ir zema produktivitāte, ko arī nepieciešams stiprināt.

Tiktāl viss izklausās loģiski. Taču rodas likumsakarīgs jautājums, kur tad salīdzinoši ilglaicīgais politiķis un tagadējais premjers dzīvojis iepriekš un vai viņš tiešām neatceras, ka līdzšinējā "neviedajā industrializācijas periodā" valsti diezgan tiešā veidā vadīja gan viņa paša pārstāvētā partija (ar dažādiem nosaukumiem), gan arī daļa pašreizējo koalīcijas partneru, tostarp atsevišķi politiķi, kuri šodien pārstāv nosacīti jaunus politiskos spēkus (ja par atskaites punktu ņem tikai politiskās partijas dibināšanas datumu).

Turklāt nekāds jaunums nav premjera piesauktā nepieciešamība uzlabot produktivitāti un mazināt ekonomikas strukturālo nesabalansētību. Arī par šo tēmu runājušas visas iepriekšējās valdības. Ir radīti desmitiem dažādu politikas dokumentu un plānu, kuru visu ievaddaļās definēts, kā nākamo desmit gadu laikā Latvija sasniegs mistisko "vidējo Eiropas turīguma līmeni", taču, kā labi zināms, ne desmit, ne divdesmit, ne trīsdesmit gadu laikā neko tādu nav izdevies sasniegt. Protams, to varētu norakstīt uz "negaidītu" apstākli, ka arī "vidējā Eiropa" nestāv uz vietas un attīstās, tādējādi neļaujot Latvijai sasniegt "saulaino tāli".

Taču atgriežoties pie "viedās reindustrializācijas" un "sliktās produktivitātes" – te tomēr vēlētos atgādināt koalīcijas politiķiem, ka valsti, tostarp politiķu un ierēdniecības sektoru, tiešā mērā uztur privātie uzņēmēji un viņu darbinieki, kuri, starp citu, pilnīgi noteikti ir daudz produktīvāki par valsts pārvaldi, kas ar saviem neskaitāmajiem eksperimentiem ne tikai nepalīdz, bet reāli traucē strādāt privātajam sektoram.

Un piemēru tam ir ārkārtīgi daudz. Tostarp gan nozares asi kritizētā ostu reforma (ar kuru paši politiķi ārkārtīgi lepojas), gan teju nevienam nesaprotamā izglītības reforma, gan arī kārtējā haotiskā nodokļu reforma, kas pilnīgi noteikti samazinās ne tikai cilvēku ienākumus un labklājību, bet arī, diezgan ticami, samazinās ienākumus valsts budžetā. Tieši absolūtās neprognozējamības un valdības haotiskās rīcības dēļ premjera piesaukto "viedo reindustrializāciju" gribas pārdēvēt par "viedo tukšmuldēšanu", kam būs smagas ekonomiskās sekas, kuras atkal izjutīs privātais sektors, ne paši politiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē