Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VID ģenerāldirektores ciniskā loģika

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes aizbildināšanās, ka vairāk nekā gadu pēc 29 Terehovas muitnieku aizturēšanas koruptīvās vides izskaušanai nepieciešamās rotācijas muitā viņai traucējot veikt Krievijas sāktais karš Ukrainā, ir kaut kas vairāk nekā vienkārši piemērs par sliktas pārvaldības jauno netikumu kaut kā nedarīšanu vai darīšanu skaidrot ar īpašajiem "kara apstākļiem".

Jaunzemes kundze cer uz vāju sabiedrības atmiņu dažādu notikumu pārbagātībā, ideju par rotāciju nepieciešamību pagriežot kā svaigu, miera laikos pašas iniciētu plānu, kas nu jāatliek. VID ģenerāldirektore intervijā piektdienas Rīta Panorāmā apgalvo: "Ievērojot kara apstākļus, kuros mēs strādājam jau kopš februāra, īpaši muitā, kara apstākļos rotācijas veikt nevar." Patiesībā, ko, par spīti Jaunzemes kundzes cerībām, visi nav piemirsuši, izstrādāt rotāciju plānu līdz šī gada februārim viņai ar rīkojumu uzdeva tieši pēc muitnieku aizturēšanas, un šī uzdevuma konteksts bija skaidrs un nepārprotams – koruptīvo risku mazināšana muitā un galu galā arī muitas vadības soliņa sapurināšana.

Taču Jaunzeme nu jau vairāk nekā gadu ir novilcinājusi muitnieku rotācijas un šā gada sākumā neveiksmīgi centās aiz muitnieku rotācijām paslēpt neizprotamas un vāji argumentētas vairāku augstāko VID amatpersonu rotācijas, uz kurām problēmas muitā neattiecas, bet saudzējot Muitas pārvaldi. Vēl vairāk – piektdienas rīta intervijā VID ģenerāldirektore, pamatojot savu "ģeniālo" aizbildinājumu par kara laika apstākļiem, atsaucas uz konsultācijām ne ar vienu citu kā savu vietnieku, Muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukulu, kuram pēc visas loģikas būtu jāfigurē kā pirmajam numuram rotāciju sarakstā. "Šobrīd mums ir galvenais stabilizēt kolektīvu tā, lai mēs varam izpildīt funkcijas, un tāpēc, kā mēs arī izlēmām ar muitas priekšnieku, kara apstākļos tādas lietas darīt nevar, tāpēc ka ir jābūt stabilitātei," paziņoja Jaunzeme.

Lai kā VID ģenerāldirektore nepieredzēti vērienīgo Terehovas muitnieku aizturēšanu centās savās intervijās pasniegt kā «piecīšu paražu», bija skaidrs, ka bez kādu acu pievēršanas Rīgā šāda prakse nevarēja pastāvēt. Arī 2000–3000 eiro lielais bonuss pie katra iesaistītā muitnieka mēnešalgas, ko pirms gada minēja par izmeklēšanu informēti avoti, sniedza priekšstatu, kāda kukuļu nauda kopsummā varētu būt apgrozīta Terehovas muitas punktā. Jaunzemes atbilde uz šo un finanšu ministra Jāņa Reira (JV) uzdevumu līdz šī gada 15. februārim izstrādāt rotāciju plānu ir tāda, ka viņai to traucē virzīt karš Ukrainā, ko Krievija sāka naktī uz 24. februāri. Aplama un ciniska loģika. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē