Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vēl vienas apvienības noriets?

Vakar un šodien Indonēzijā notiekošais G20 (pasaules 20 vadošo ekonomiku) līderu vai viņu pārstāvju samits liecina, ka arī G20 ir ceļā uz to, lai no apvienības, kuras dalībnieki pieņem globālā mērogā nozīmīgus lēmumus, tā pārtaptu tikai par platformu, kur notiek viedokļu apmaiņa starp rietumvalstīm un vadošajām attīstības valstīm.

G20, jāatgādina, parādījās pēc toreizējo G8 valstu iniciatīvas tā dēvētās dotkomu krīzes laikā, un kopā sanākšanu mērķis bija mazināt šīs un vēl arī Āzijas krīzes sekas globālā mērogā. Pēc tam apvienība uz laiku tika piemirsta, līdz tās darbība daudz lielākos mērogos atjaunojās 2008. gada krīzes laikā. Pēc tam G20 ir bijusi viena no pašām nozīmīgākajām globālajām platformām, kas vismaz vārdos tiek izmantota pasaules lielāko ekonomiku un attiecīgi ietekmīgāko valstu kopējo plānu saskaņošanai.

Vienlaikus jau vairāki iepriekšējie G20 līderu samiti rādīja – lai arī tikšanās tiek rīkotas ar lielu pompozitāti un plaši atspoguļotas presē, neko vairāk par deklaratīviem, nesaistošiem paziņojumiem tās radīt nav spējīgas. Pārāk atšķirīgas ir kā pasaules lielāko tautsaimniecību intereses, tā arī redzējumi par to, kāda vieta kurai no valstīm pienākas pasaules kārtībā, kuru, pēc vadošo attīstības valstu domām, ir nepieciešams radikāli pārkārtot.

Indonēzijā notiekošais samits šajā ziņā tikmēr pārspēj iepriekšējās šādas tikšanās, oficiāli – Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ. Rietumvalstis aktīvi boikotē Krievijas delegāciju un prasa no pārējām G20 valstīm, lai tās nosodītu Maskavu un pievienotos pret to vērstajām sankcijām. Nerietumu valstis tikmēr pat labākajā gadījumā iztiek ar vispārīgām frāzēm par to, ka karš ir slikts un ka ir nepieciešams dialogs, un neko vairāk darīt negrasās. Tā vietā kā no tribīnes, tā kuluāros aizvien atklātāk tiek runāts par nepieciešamību virzīties uz jaunu pasaules kārtību, kuras ietvaros rietumvalstīm vairāk nebūtu atvēlēta dominējošā loma.

Kopumā G20 līderu samitā ir vērojami tie paši procesi, kādus piedzīvo vesela plejāde globālo organizāciju. To iekšienē iepriekšminēto iemeslu dēļ rit kur straujāka, kur lēnāka erozija, bet šo institūtu pilnvaras soli pa solim pāriet dažādu reģionālo vai politisko apvienību rokās. G20 esamība tikmēr ir viena no nedaudzajām atlikušajām cerībām, ja ne pagriezt procesus pretējā virzienā, tad vismaz piebremzēt eroziju un cerēt uz pozitīvām izmaiņām nākotnē, tomēr samits Indonēzijā liecina, ka šīs cerības diezin vai piepildīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē