Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uzņēmējiem vajag skaidrību

Nākamnedēļ valdība varētu vienoties par atbalstu uzņēmējiem energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai. Aģentūra LETA vēsta, ka politiķu viedokļi par valsts atbalsta sniegšanu uzņēmējiem atšķiras, tomēr valdošās koalīcijas partijas spējušas konceptuāli vienoties, ka uzņēmējiem atbalsts ir jāsaņem.

Saistībā ar energoresursiem rudenī un ziemā aktuālie jautājumi ir divi – pirmkārt, kāda būs dabasgāzes, siltumenerģijas, elektrības un citu energoresursu cena, un, otrkārt, vai visiem patērētājiem pietiks dabasgāzes. Šie jautājumi īpašas bažas par iespējām turpmākajos mēnešos strādāt ierastajā ritmā rada tiem uzņēmējiem, kuru biznesā ražošanas process ir visai energoietilpīgs. Tomēr inflācija, kas Latvijā jūlijā, vērtējot gada griezumā, sasniegusi 21,5%, bažīgus par nākotni dara arī tos uzņēmējus, kuru biznesam nepieciešamo energoresursu patēriņš nav iespaidīgs, taču piedāvātā produkcija neietilpst pirmās nepieciešamības lietu klāstā. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pārtikas cenas gada laikā augušas par 24,3%, ar transportu saistītās izmaksas – par 28,8%, bet ar mājokli saistītie izdevumi – par 50,7%, un tik iespaidīgam cenu kāpumam līdzi netiek pat tas algu kāpums, ko daļa strādājošo iedzīvotāju pēdējā laikā ir saņēmuši, turklāt daudziem ienākumu līmenis nemaz nav audzis.

Līdz ar to nopietnas bažas par savu eksistenci nākamajā ziemā ir, piemēram, viesmīlības un ēdināšanas biznesam, ar kultūru un izklaidi saistītajai jomai un vēl arī citām nozarēm, no kuru piedāvājuma Latvijas iedzīvotājiem finansiāli saspringtos apstākļos var nākties atteikties un kurām nav pamata cerēt uz panākumiem eksporta tirgos. Līdz šim minētie iespējamie atbalsta mehānismi uzņēmumiem ir ļoti dažādi – sākot no pievienotās vērtības nodokļa samazināšanas pārtikas un ēdināšanas segmentā līdz grantiem energoietilpīgām ražotnēm. Tomēr, līdzīgi kā jau pieredzēts Covid-19 pandēmijas laikā, arī šobrīd būtiska ir politiskā izšķiršanās, vai, atbalstot uzņēmumus, uzsvars tiek likts tieši uz biznesa atbalstu, lai uzņēmējdarbībā, kā tagad populāri teikt, tiktu nodrošināta nepārtrauktība, vai arī uz darbinieku atbalstu, respektīvi, vai patlaban par uzņēmuma galveno vērtību tiek uzskatīta darba vietu saglabāšana un algu maksāšana vai arī vēl citas kvalitātes.

Tomēr pats svarīgākais šobrīd ir, lai valdība skaidri definētu, uz kādu atbalstu uzņēmumi var cerēt un ar kādiem spēles noteikumiem var rēķināties, un lai atbalsta piešķiršanas mehānismi būtu vienkārši, neradot milzīgu birokrātisko slogu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē