Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sudānas brīdinājuma zvans

Aģentūra Reuters, atsaucoties uz ANO sniegto informāciju, vēsta, ka četros mēnešos, kopš Āfrikas valstī Sudānā rit pilsoņu karš, bēgļu gaitās uz ārvalstīm devušies jau vairāk nekā miljons cilvēku. Dokumentā arī teikts, ka karadarbības dēļ Sudānā radušies vērienīga bada draudi.

Jāatgādina, ka pilsoņu karš Sudānā sākās kā konflikts starp armiju un ātrās reaģēšanas spēkiem (Rapid Support Forces, RSF), kuru nosaukums gan ir nodeva vēsturei un neatbilst būtībai. Realitātē šie spēki ir Sudānas cilšu zemessardze, kas karavīru skaita, bruņojuma un iespēju ziņā neatpaliek no armijas. Formāli sadursmes sākās armijas mēģinājuma dēļ iekļaut RSF savā sastāvā un pakļaut savai kontrolei, taču de facto notiekošais ir pilsoņu karš starp unitāras, hierarhiskas valsts atbalstītājiem (armiju, kas Sudānā, līdzīgi kā daudzviet reģionā, ir valsts valstī) un konfederācijas ar dalībnieku neatkarību to kontrolētajās teritorijās piekritējiem (ciltīm).

Cerības, ka armija (kas vienlaikus pilda arī centrālās varas funkcijas) un ciltis atradīs kompromisus, sadalot politiskās un ekonomiskās ietekmes zonas, reģiona reālās situācijas pārzinātāji jau sākotnēji dēvēja par nerealizējamām. Āfrikas konfliktu specifika ir tāda, ka sadursmes, ja tās ir sākušās, ar dažādu intensitātes pakāpi turpinās pat ne gadiem, bet gan gadu desmitiem un nekādi pamieri vai cita veida izlīgumi tās apturēt nevar. It īpaši gadījumos, kad karos ir iesaistītas ciltis.

Attiecīgi, lai cik ciniski izklausītos, var īpaši nešaubīties, ka karadarbības beigas Sudānā nav saskatāmas, bada draudi kļūs par realitāti un bēgļu straume turpinās pieaugt, drīzāk agri nekā vēlu nonākot līdz Eiropas robežām. Arī tādēļ, ka Sudānā netrūkst globālo un reģionālo lielvaru interešu – to emisāri kā ar solījumiem, tā ar palīdzības sūtījumiem karošajām pusēm pielej eļļu pilsoņu kara ugunij.

Līdztekus Sudānai Āfrikā ir vēl krietns desmits valstu, kuras plosa nebeidzami bruņoti konflikti. Cits jautājums, ka gan rietumvalstis, gan nerietumu lielvaras šie nebeidzamie kari uztrauc tikai tik, cik tas skar to ģeopolitiskās vai ekonomiskās intereses, bet miljoniem cilvēcisko traģēdiju lielvarām ir vienaldzīgas. Nekādi citādi nav iespējams skaidrot, piemēram, atbalstu tam (lai ar kādiem motīviem – cīņu par demokrātiju vai cīņu pret koloniālismu – tas tiktu pamatots), ka Āfrikā var sākties jauns, vairs ne lokāls, bet reģionāls karš Nigēras dēļ, kura mērogi būs daudzkārt lielāki nekā pieminētā pilsoņu kara mērogi Sudānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē