Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Strazdiņš: Šajā gadsimtā pieaug atkarības un depresijas

Neatkarīgi no tā, cik turīga ir sabiedrība, alkoholisma problēma ir aktuāla it visur, turklāt pēdējā laikā to papildina arī jauna veida atkarības – intervijā Romānam Meļņikam stāsta narkologs Jānis Strazdiņš.

Fragments no intervijas:

Tagad daudzi svētki pēc kārtas. Aktuāls ir jautājums par to svinēšanu. Atceros, padomju gados katri svētki saistījās ar daudz piedzērušiem cilvēkiem ielās. Tagad, šķiet, to ir mazāk. Mazāk lieto alkoholu?

Esam sākuši dzert kulturālāk. Padomju laikos visi svinībās sēdēja ap galdu, ik pa brīdim bija tosts, glāze bija jāiztukšo līdz dibenam. Bija viens diriģents, cits citu arī pieskatīja, lai kāds neatpaliek. Tagad ir tā sauktie zviedru galdi, ir bezalkoholiskie dzērieni, ir vīni – katrs var izvēlēties, ko un cik grib. Neviens vairs nespiež dzert šņabi, var nolikt pat pilnu glāzi uz kamīna malas un aiziet. Esam sākuši dzert vīnus. To agrāk bija ļoti maz, tie paši no Moldovas, Kaukāza, Bulgārijas, Ungārijas. Tagad veikalu plauktos vīnu izvēle ir tāda kā Parīzē, Stokholmā, Briselē.

Patērē dzērienus ar mazāku alkohola procentu?

Jā, vieglākus. Tajā pašā laikā arī stipro dzērienu rinda ir daudz plašāka nekā agrāk – mums tagad ir pieejami visi stipro dzērienu veidi. Tā pati vodka ir gan premium klases no Somijas un Zviedrijas, gan arī no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas.

Bez alkohola atkarības ir arī citas atkarības. Ar tām arī strādājat?

Es teiktu: šajā gadsimtā pieaug atkarības un depresijas. No azartspēlēm, narkotikām, datorspēlēm, protams, alkohola. Ik pa laikam dzird, ka kāds sludina par marihuānas legalizēšanu. Ir daudzi tādi, kuriem ļoti gribētos atvērt trešo atkarības līniju, – nepietiek ar alkoholu un nikotīnu, vēl grib arī marihuānu.

Biznesa intereses?

Dabīgi! Tur taču lielas naudas apgrozās.

Visu interviju lasiet trešdienas, 3. maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē