Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Šolaiku biznesa īpatnības

Gadījums ar tūrisma operatoru Fisom, kura organizētajā ceļojumā jaunieši iestrēga Dienvideiropā, liek aizdomāties par uzņēmējdarbībā valdošajām tendencēm.

(Plašāk par Fisom gadījumu var lasīt piektdienas, 16. augusta, avīzē Diena, rakstā Problēmas palīdzēs risināt PTAC).

Ikvienam, kuram ir pieredze ceļošanā, ir zināms, ka iecerētā programma var neīstenoties arī individuālā ceļojumā: var salūzt transports, rasties pārpratumi ar naktsmītņu rezervāciju un mainīties apskates objektu apmeklēšanas nosacījumi. Taču gan tad, ja ceļošana ir privāts hobijs, gan tad, ja tūrisms ir biznesa virziens, jābūt plānam situāciju risināšanai un finanšu resursiem papildu izdevumu segšanai.

Sekojot informācijai, kas saistīta ar problēmām ceļojumos, bieži pamanāma neapmierinātība ar aviokompāniju darbu – ceļotāji sastapušies ar reisu kavēšanos un atcelšanu, ar situācijām, kad uz konkrēto reisu pārdots vairāk aviobiļešu, nekā ir pasažieru vietu lidmašīnā. Nopietnas problēmas saistībā ar tūrisma operatoriem pavīd daudz retāk, un no Fisom gadījuma nevajadzētu izdarīt vispārinošus secinājumus, ka organizētajam tūrismam nevar uzticēties. Taču vienlaikus ir dažas atziņas, ko vērts ņemt vērā gan attiecībā uz ceļojumu industriju, gan uz biznesa vidi kopumā.

Pirmkārt, uzņēmuma veidotāja gadu skaits nav noteicošais faktors, kas nosaka to, cik atbildīgi un profesionāli uzņēmums strādās. Mūsu sabiedrība mēdz akcentēt piederību kādai konkrētai paaudzei, taču to nevajag absolutizēt. Gados jauniem cilvēkiem, protams, ir vairāk entuziasma nekā pieredzes, taču gan tūrismā, gan citās jomās var atrast arī tādus piemērus, kad sarežģījumu brīžos ļoti savdabīgi ir rīkojušies cilvēki vidējā vecumā un pat visai cienījamos gados.

Otrkārt, ikvienam ir būtiski saprast, ka spožs publiskais tēls nav profesionalitātes garants. Tēla veidošana mūsdienās ir pacelta uz ārkārtīgi augsta pjedestāla, bet ātrāk vai vēlāk šī joma piedzīvos savu norietu, jo milzīgu skaitu sasniegs tādi gadījumi, kad spožais tēls neatbilst realitātei.

Treškārt, Fisom kontekstā ir pārmests kādam žurnālam un kādam interneta portālam, kas esot šo ceļošanas modeli popularizējuši. Tomēr te jāpiebilst, ka medijiem ir tiesības rakstīt par inovatīvām idejām, nevis tikai par negācijām, un neviens (nedz mediji, nedz kāds cits) nevar zināt, kā intervētā persona rīkosies nākotnē.

Taču, protams, uzņēmējus nevajag jūsmīgi idealizēt, jo arī biznesa vidē, tāpat kā politikā, valsts pārvaldē, kultūrā un citās jomās, mēdz gadīties personas, kuru milzīgās ambīcijas ir bez reāla seguma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē