Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Riekstiņa: Pārbaudījums deputātiem

Pēdējā laikā sabiedrības uzmanības centrā nonācis Valsts ieņēmumu dienests (VID) un tā darbinieku reputācija. VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone solījusi finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai, ka veiks VID darbinieku izvērtēšanu un atbrīvošanos no tiem, kuru rīcība nav savienojama ar amatu VID. 

Kad sarunas par VID reputāciju raisās uzņēmēju vidē, galvenie pārmetumi, kas tiek veltīti dienestam, saistās ne jau ar vienu vai otru darbinieku un pat ne ar biežām vai birokrātiskām pārbaudēm. 

Tie laiki, kad dominēja pārmetumi par pārbaudēm, beigušies, patlaban uzņēmēji nodokļu maksāšanas kontrolieriem adresē pārmetumus, ka VID vajadzētu intensīvāk apkarot pelēko sektoru daudzās tautsaimniecības nozarēs. To, ka šādi uzņēmēju pārmetumi nav tikai emocijas, bet argumentēts viedoklis, atzīst arī VID. Piemēram, VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš Dienai sacīja: "Daudzi uzņēmēji pie VID vērsušies ar sūdzībām, ka godīgam uzņēmējam tirgū grūti konkurēt ar negodīgu uzņēmēju, kas maksā aplokšņu algas." Viņš arī atzina, ka "tāda situācija, ka godīgie uzņēmēji nevar saglabāt savu biznesu negodīgo, nodokļus nemaksājošo konkurentu dēļ, jālabo". (Diena, 24.02.2016.) 

Ar cerībām gan VID pārstāvji, gan arī godīgie nodokļu maksātāji raugās uz Saeimu, vērojot, vai deputātiem pietiks drosmes galīgajā lasījumā pieņemt grozījumus Krimināllikumā, kas paredz ieviest kriminālatbildību par aplokšņu algu maksāšanu lielos apmēros. Diena jau rakstīja, ka minētie grozījumi pieņemti otrajā lasījumā. Tagad Saeimas deputātiem ir iespēja parādīt, vai viņi ir godīgo nodokļu maksātāju un ēnu ekonomikas apkarotāju pusē vai arī pelēkajā zonā esošo uzņēmēju pusē. 

Ja tautas kalpiem pietrūks drosmes nobalsot par kriminālatbildības piemērošanu par aplokšņu algu maksāšanu lielos apmēros, tas, tieši sakot, būs spļāviens sejā gan godīgajiem nodokļu maksātājiem, gan Finanšu un Tieslietu ministrijai, gan VID. Un, ja kāds uzņēmējs apgalvo, ka nevar saglabāt biznesu, nemaksājot algas aploksnēs, te vietā būtu pārfrāzēt Dienas komentētāja Māra Zandera teikto, jautājot: "Kas gan tas par uzņēmēju, kas biznesu balsta uz aplokšņu algu maksāšanu?"

Protams, situācijai, kas saistīta ar nodokļiem, ir vēl viens aspekts – saprātīga nodokļos samaksātās naudas sadale un tērēšana, lai nebūtu tā, ka naudas sadalījums valstiskā līmenī ir tik neprasmīgs, ka apdraudēta ir pat cilvēku iespēja saņemt medicīnisko palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē