Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā viesuļvētra Helēna, ir kļuvuši arī par politisko faktoru.

Nupat galvenokārt Floridas pavalsti piemeklējusī Helēna, jāatgādina, prasīja vairāk par 200 cilvēku dzīvībām, kā arī nodarīja ASV ekonomikai zaudējumus 250–300 miljardu ASV dolāru apmērā. Miltona postījumi kā minimums tautsaimniecībai būs vēl lielāki, tostarp tādēļ, ka šī viesuļvētra ir jaudīgāka par bēdīgi slaveno Katrīnu, kas plosījās ASV 2005. gadā. Lai saprastu mērogus, pietiek ar to, ka tikai Floridas pavalstī no apdraudētajām zonām ir evakuēti vairāk par pieciem miljoniem cilvēku.

Helēna un Miltons (kā arī vairākas citas iepriekš notikušas dabas un tehnoloģiskās katastrofas ASV) ir nonākušas arī politisko cīņu centrā. Tostarp republikāņu kandidāts eksprezidents Donalds Tramps kaismīgi apsūdz centrālās varas iestādes par šo katastrofu un to radīto problēmu ignorēšanu. Pie kam arguments, ka centrālās varas iestādes izdala miljardus dolāru "sazin kam" aiz ASV robežām, bet saviem iedzīvotājiem, kuri viesuļvētru rezultātā zaudējuši visu iedzīvi, piešķir vien pa neko nenozīmējošiem 750 dolāriem, ir iedarbīgs un grūti apstrīdams. Papildus tam demokrātu administrācija Vašingtonā (un Kamala Harisa kā daļa no šīs administrācijas) ilgstoši tiešām ir pievērsusi maz uzmanības dažādām katastrofām, ieskaitot Helēnu, bet prese cenšas saprast, kur šī administrācija likusi cīņai ar viesuļvētrām atvēlētos miljardus. Tas viss kopā ir kļuvis par pamatīgu problēmu demokrātiem un viņu kandidātei. Atsevišķi eksperti ir sākuši dēvēt Miltonu par oktobra pārsteigumu – šādi sauc negaidītus pēdējā brīža faktorus, kas būtiski ietekmē ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Ja Helēna un Miltons plosītos tikai Floridā, tad to Baltais nams vēl varētu pārdzīvot, jo šī pavalsts atbalstīt demokrātus negrasās, taču vētras būtiski skar arī kaimiņu pavalstis, no kurām divās (un abos gadījumos vissmagāk nopostītajās) – Džordžijā un Ziemeļkarolīnā – izšķirsies visu prezidenta vēlēšanu liktenis, jo tās abas ir t. s. svārstīgās pavalstis. Acīmredzami cīņas par šo pavalstu vēlētājiem dēļ, lai mazinātu Trampa apgalvojumu efektivitāti, tad arī tiek sperti steidzīgi iekšpolitiskie un ārpolitiskie soļi, redzamākais no kuriem ir tikšanās par atbalstu Ukrainai ASV armijas bāzē Ramšteinā atcelšana uz nenoteiktu laiku. Cits jautājums – diezin vai vēlētāji šos soļus sapratīs un novērtēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bažas par drošību un turību

Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi ir zema. To atklāj Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat pētījums, kas attiecas uz ES dalībvalstīm 2023. gadā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē