Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Politiķi neredz draudus nacionālajai drošībai

Ar dažiem margināliem izņēmumiem sabiedrība ir parādījusi aizkustinošu un iedvesmojošu saliedētību atbalstā Ukrainai un devusi politiķiem acīmredzamu pilnvarojumu valsts ārpolitikā un ekonomikā darīt visu, lai stiprinātu drošību, distancējoties no agresīvās Krievijas. Tomēr būtu bezatbildīgi un muļķīgi iedomāties, ka šī ziema ar apkures rēķiniem un inflācijas spirāli nesaļodzīs daudzu izturību, jo nu jau nenovēršami draud ar katastrofu daudzām ģimenēm. Un Krievijas propagandas kanāli un ietekmes aģenti piepalīdzēs samilzt neapmierinātībai ar Latvijas kursu.

Tikmēr no politiķu retorikas nerodas iespaids, ka sociālā stabilitāte ziemā ir degošs nacionālās drošības jautājums, kura risināšanai var nepietikt ar dažiem priekšvēlēšanu dāsnumā dalītiem pabalstiem.

Šobrīd, kad ārā ir 20 un vairāk grādu, ļoti bieži atkārtotā apņēmība maksāt dārgāk par apkuri un pieciest energoresursu dārdzības izraisīto inflācijas spirāli, jo tā ir cena par mieru un valsts drošību, varētu nebūt tik noturīga ziemā, kad par to tiešām nāksies maksāt cenu, kas ievērojamai daļai valsts iedzīvotāju liks atteikties no citām pamatvajadzībām. Sliktāko scenāriju zīmēšana ir visai nepopulāra lieta – par to šajā melnbaltajā, kā kļuvis populāri teikt, laikā var viegli tikt pie "viss ir slikti" nemiera cēlāja neslavas. Tomēr nevar nebiedēt vienkāršotā briestošās krīzes uztvere, kāda jūtama no amatpersonām, kas par to reflektē kā tikai par vēl vienu priekšvēlēšanu izaicinājumu. Kas, viņuprāt, "uzsūksies", atliks vien ierēdņiem vasaras atvaļinājumu laikā sazīmēt mērķētus atbalstus, ar kuriem septembrī politiķiem nodemonstrēt problēmas aktīvu risināšanu.

Nesenais kovida laiks, ja atceramies, stipri pabojāja publikas iespaidu par lēmumu pieņemšanas modeli, kurā politiķi balstās ekspertu zīmētos scenārijos, izvēloties tiem piemērotu rīcības modeli. Kā atceramies, vienā brīdī eksperti tika pataisīti par "panikas cēlājiem", kuri savas piecu minūšu slavas dēļ nepamatoti turējuši bailēs visu valsti un žņaugos tās ekonomiku. Tikmēr energokrīze mums draud ar blaknēm, kuru sekas nav salīdzināmas ar dažu simtu principiālu masku nenēsātāju paālēšanos pie Rīgas pils.

Atliek tikai cerēt, ka uz iespējami daudzu amatpersonu galda ir parādījušies specdienestu ziņojumi ar kaut vai noapaļotām frāzēm, kas varētu skanēt kā "energoresursu cenu pieaugums un vispārējais inflācijas līmenis ziemā varētu radīt spriedzi sabiedrībā, ko var izmantot Krievijas propagandas resursi, noskaņojot dažādas pret valdību kritiskas iedzīvotāju grupas, līdzīgi kā tas bija vērojams Covid-19 pandēmijas laikā". Ja šādi scenāriji un to risinājumi netiek zīmēti, tas ir noziedzīgi. Un ar apaļām frāzēm var nepietikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē