Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pekinas ģeopolitiskā ekspansija

Par ne tikai iepriekšējās nedēļas, bet acīmredzami arī ievērojami lielāka mēroga notikumu lielajā ģeopolitikā kļuva Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētāja Sji Dziņpiņa trīs dienas ilgā oficiālā vizīte Saūda Arābijā.

Ķīnas līdera ierašanās Arābijas pussalā uzskatāmi apliecināja, ka Pekina paplašina starptautisko ietekmi, izejot ārpus tai ierasto Austrumu un Dienvidaustrumu Āzijas kaimiņvalstu robežām, kā arī to, ka Persijas līča arābu valstis pārorientējas uz jaunu ģeopolitisko patronu – Ķīnu.

Kas attiecas tieši uz vizīti, tad Sji Dziņpiņs Saūda Arābijā tika sagaidīts ar īsteni karalisku vērienu un ceremonijām (kam Austrumos ir ārkārtīgi liela nozīme) un brauciena laikā tikās kā ar Saūda Arābijas, tā arī virkni citu Persijas līča valstu vadītājiem. Par vizītes praktisko rezultātu savukārt kļuva daudzmiljardu vienošanās starp Ķīnu un Saūda Arābiju par sadarbību visdažādākajās sfērās, uzaicinājums arābu valstīm pārdot naftu par juaņām Šanhajas biržā, paziņojums par abu valstu būtībā ģeopolitisko attīstības programmu, attiecīgi Viena josla, viens ceļš un Vīzija 2030 koordinēšanu, kā arī, kas ļoti būtiski, paziņojums par kopīgu rīcību drošības un stabilitātes garantēšanai, kas ir pirmais gadījums, kad Pekina šādus plānus izvērš tik tālu no savām robežām un papildus padara atklāti mazticamu bruņota konflikta iespēju starp Saūda Arābiju un Irānu.

Kopumā iepriekšminētais nozīmē, ka Pekina Arābijas pussalā ir ieradusies uz ilgtermiņa palikšanu, bet Saūda Arābijai un attiecīgi arī pārējām Persijas līča valstīm pret to nav nekādu pretenziju (kas gan nenozīmē, ka tādas nevarētu rasties laika gaitā). Šāda nostāja, kas šķita neiedomājama vēl pirms dažiem gadiem, patiesībā nav pārsteidzoša, jo vēsturiski arābu šeihi vienmēr ir demonstrējuši spējas īstajā laikā izvēlēties pareizo ģeopolitisko aizbildni, un pārorientēšanās no ASV uz Ķīnu ir tikai kārtējais no šādiem gadījumiem. Ja tā izrādīsies neizdevīga, Saūda Arābija un pārējās Persijas līča valstis tikpat viegli pagriezīsies citā virzienā.

Patlabanējā notikumu gaita arī liecina par to, ka tieši Ķīna ir galvenā ieguvēja no Rietumu un Krievijas nesamierināmā konflikta, kas ir novērsis uzmanību no pārējās pasaules un vienlaikus ierobežo arī Rietumu iespējas bremzēt Ķīnas ģeopolitiskos plānus, kuri ievērojamā daļā rietumvalstu ir atklāti nenovērtēti. Un ja patlabanējā nostāja netiks pārskatīta, tad var īpaši nešaubīties, ka arābu valstis ne tuvu nebūs pēdējais reģions, kurā Pekina ieradīsies uz ilgtermiņa palikšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē