Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Paštestu projekts – visas valdības atbildība

Valdības lēmums paštestus pretēji iepriekš plānotajam no nākamās pirmdienas, 6. decembra, neieviest kā obligātus, bet ļaut brīvprātīgu to izmantošanu, nekādā ziņā nav vērtējama kā atpakaļgaita un ieklausīšanās ekspertu un sabiedrības kritikā.

Šis lēmums patiesībā aizdomīgo projektu padara vēl skandalozāku – valstij paliek obligāts pienākums izšķiest 15 miljonus eiro nodokļu maksātāju naudas, atceļot vienīgo pamatojumu, kādēļ tas būtu jādara – atceļot iedzīvotājiem, darba devējiem, sauciet, kā gribat, pienākumu šos testus vispār izmantot. 

Vēl pirms dažām nedēļām valdība negulēja naktis un aiz slēgtām durvīm stundām sprieda, kā nepieņemt kādu lēmumu, ko varētu interpretēt kā vakcinācijas prioritātes apšaubīšanu. Ierobežojumus vakcinētajiem – nē, jo nevakcinētajiem zudīs motivācija vakcinēties. Ar trešo poti, par spīti pasaules praksei, nesteigties, lai, Dieva dēļ, vakcīnskeptiķiem neraidītu signālu, ka vakcinācijai nav gala un malas un neatbiedētu no pirmās potes. Tagad pēkšņi bez jebkādām bažām par acīmredzamu risku, ka daļa nevakcinēto, kurus draud atstatīt no darba, kamēr nebūs savakcinējušies, izvēlēsies neprecīzos un neuzticamos paštestus, valdība ir izlēmusi šim projektam caur šaubīgām firmelēm iztērēt 15 miljonus eiro. 

Aci nepamirkšķinot, orveliskā absurdumā tiek manifestēts, ka "Nezināšana ir spēks". Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, kurš taisnības labad tika izstumts aizstāvēt šo patiesībā veselības ministra biroja virzīto projektu, jo Danielam Pavļutam un viņa komandai bija izdevīgāk pakāpties malā, rezignētā tonī skaidro, ka 15 miljonu projekts pagaidām būšot īstermiņa, līdz 11. janvārim, un tā lietderību vērtēšot pēc tam. Valsts iztērēs 15 miljonus eiro, lai pēc tam par vēl kādu apaļu summu vērtētu, vai bija lietderīgi tos iztērēt. Vai Citskovski un Pavļutu bija piemeklējuši dzirdes traucējumi, kad dažas minūtes iepriekš tajā pašā preses konferencē valsts galvenais epidemiologs Jurijs Perevoščikovs skaidri un gaiši šā projekta lietderību apšaubīja, dodot iespēju neizpļekarēt 15 miljonus nodokļu maksātāju naudas?

Premjerministra Krišjāņa Kariņa publiska iestāšanās par labu 15 miljonu vērtajam paštestu projektam pretēji epidemiologu un infektologu apšaubītajai paštestu lietderībai šo aizdomīgo, izšķērdīgo projektu no par Veselības ministriju atbildīgās A/P afēras šo projektu padarījusi par visas valdības atbildību. Premjera partija Jaunā Vienotība līdz šim gan publiski, gan aizkulisēs izmantojusi katru iespēju izmantot veselības ministra Pavļuta virzītus aizdomīgus lēmumus, lai pozicionētos pret vai vismaz ļautu manīt, ka tiem piekrīt bez degsmes un ar lielām aizdomām. 15 miljonu vērtajā paštestu projektā viss notiek pretēji, lai gan valsts autoritatīvākie eksperti ar Ugu Dumpi un Juriju Perevoščikovu priekšgalā šo paštestu projektu apšaubījuši. Tas vien Kariņam ļautu vismaz politiski distancēties no Pavļuta ieceres, komfortabli atsaucoties uz ekspertu pozīciju. Tā kā tas netiek darīts, ir vietā jautājums – kādas savstarpēji izdevīgas aizkulišu vienošanās slēgušas valdības koalīcijas partijas, ka 15 miljonu apgūšana tik spēcīgi mazina bailes no pamatīgas sabiedrības un mediju kritikas?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē