Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nesavienojami pasaules redzējumi

Rīt Uzbekistānas pilsētā Samarkandā sāksies divas dienas ilgs Šanhajas sadarbības organizācijas (ŠSO), vienas no nozīmīgākajām nerietumu valstu apvienībām, valstu līderu samits, par kuru izskan viedoklis, ka tas kļūs par nozīmīgu pavērsiena punktu globālajā ģeopolitiskajā konfrontācijā, tostarp ievērojami konkretizējot rietumu galveno pretinieku un to atbalstītāju koalīcijas kontūras

Pat ja šāds viedoklis ir pārspīlēti optimistisks vai pesimistisks (atkarībā no tā, pie kuras nometnes pieder viedokļa paudēji), tas nemaina faktu, ka katra šāda līmeņa tikšanās ir solis tā dēvētās pasaules bez rietumiem virzienā. Tā Samarkandā ir gaidāma Irānas pievienošanās ŠSO, Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ķīnas līdera Sji Dziņpiņa divpusēja tikšanās un vēl virkne citu sarunu starp dažādu valstu līderiem un pārstāvjiem, kuru mērķi ir savstarpējo pretrunu risināšana un ekonomiskās sadarbības attīstīšana jau nerietumu konfigurācijā. Grandiozus pavērsienus attiecīgi nedz Samarkandas samits, nedz citas šādas tikšanās nesola, taču tās soli pa solim mazina rietumu globālo ietekmi, kā arī attīsta pieaugošu skaitu alternatīvu rietumu (vai globālajiem) institūtiem. ŠSO gadījumā Eirāzijā, BRICS gadījumā visā nerietumu jeb attīstības pasaulē u. c.

Cits jautājums, ka rietumu publiskajā telpā šāda, fundamentāla un ilgtermiņa virzība tiek būtībā ignorēta, turpinot uzskatīt, ka nerietumu pasaule ir pārāk dažāda un ka tajā pastāv pārāk daudz pretrunu, lai tendenci būtu vērts ņemt vērā. Vai labākajā gadījumā paužot pārliecību, ka šie procesi ir īslaicīga parādība, bet vēstures gaita neizbēgami noslēgsies ar rietumu liberālās demokrātijas, noteikumos balstītas pasaules kārtības u. c. uzvaru. Savukārt politiskajā līmenī galvenā rietumu atbilde uz iepriekšminēto virzību ir draudēšana ar sankcijām visiem nepakļāvīgajiem, kas pēdējiem ir ja arī ne gluži vienaldzīga, tad tikai vēl vairāk attālina tos no rietumiem.

Nerietumu pasaulē tikmēr dominē citi noskaņojumi un pirmām kārtām pārliecība, ka rietumu laikmets ir beidzies un ka galvenais ir nodrošināt iespējami nesāpīgāku pāreju uz jaunu pasaules kārtību un ekonomisko sistēmu. Kā arī uzskats, ka rietumvalstīm ir pēdējais laiks aizmirst par savām globālajām ambīcijām un sākt piedalīties šīs kārtības un sistēmas veidošanā. Vai un kā savienot šos divus redzējumus savukārt ir atklāti neskaidrs, un, jo lielāka kļūst distance starp abām nometnēm, jo mazāk paliek cerību uz saprātīgiem kompromisiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē