Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nepilnīgi atvērtās robežas

Iepriekšējās nedēļas beigās Ķīna oficiāli atvēra ceļotājiem pirms trim gadiem cīņas ar Covid-19 pandēmiju ietvaros slēgtās valsts robežas.

Vienlaikus oficiālais formulējums nenozīmē, ka ceļošanas iespējas no un uz Ķīnu atkal būtu atgriezušās pirmspandēmijas līmenī.

Pekinas nostāja ir tāda, ka tieši Ķīna, pateicoties bezprecedenta mērogu ierobežojumiem, ir uzvarējusi Covid-19 pandēmiju, bet pārējā pasaule ar šādiem sasniegumiem lepoties nevar. Tamdēļ ir atcelti tikai iepriekš pastāvējušie karantīnas pasākumi, bet no ceļotājiem joprojām tiek pieprasīti ne vēlāk kā 48 stundas pirms Ķīnas robežas šķērsošanas veikti negatīvi Covid-19 testi. Tāda pati testu pieprasīšana jau no Ķīnas ceļotājiem Pekinas varas koridoros savukārt raisa vētrainu sašutumu, ir pasludināta par diskriminējošiem ierobežojumiem un jau paziņots, ka Ķīna pārtrauc vīzu izsniegšanu ceļotājiem no Dienvidkorejas un Japānas, kuru varas iestādes pieņēmušas lēmumus prasīt attiecīgos testus no Ķīnas pilsoņiem.

Minēto prasību pamatā savukārt ir neskaidrība par patieso situāciju Ķīnā. Pastāv aizdomas, ka tā ne tuvu nav tik labvēlīga, kā tiek apgalvots oficiāli, tostarp ir izplatīts viedoklis, ka Ķīna daudzus Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus ir atcēlusi nevis medicīnisku pasākumu, bet politisku iemeslu dēļ, reaģējot uz valstī nesen uzliesmojušajiem, lai arī ātri likvidētajiem protestiem. Attiecīgi virkne pasaules valstu ir noteikusi vai pieļauj iespējas noteikt paaugstinātas prasības ceļotājiem no Ķīnas un citus drošības pasākumus. Tostarp arī virkne Eiropas Savienības dalībvalstu, taču ne visas, jo apvienotās Eiropas mērogos šajā ziņā ir panākta tikai rekomendējoša, nevis obligāta vienošanās, atstājot drošības pasākumu noteikšanu katras valsts ziņā. Ņemot vērā Eiropas atvērtās iekšējās robežas, tas ierobežo Pekinas iespējas spert pretsoļus.

Visam minētajam ir arī politiskā sastāvdaļa. Ķīnas ceļotāju atgriešanās daudzu valstu ekonomikām šobrīd būtu jūtams atbalsts, un Pekina izmanto iespējas ietekmēt savu ceļotāju plūsmu atkarībā no ārpolitiskajām simpātijām vai antipātijām. Ar to pašu nodarbojas arī rietumvalstis, kas ir vienlaikus kā sava veida atriebība par iepriekšējiem ierobežojumiem, tā signāls Ķīnas pilsoņiem, ka rietumos pastāv cits viedoklis par Pekinas uzvaru cīņā pret Covid-19. Savukārt, ja paraugās plašāk, notiekošais gana skaidri iezīmē kontūras attiecībām, kādas jau drīzā nākotnē var tikt apzīmētas ar vārdiem jaunā normalitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē