Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Neapmierinošs sākums dārgam projektam

Vairāk nekā pusmiljonu izmaksājušā Vakcinācijas biroja pirmais veikums – vakcinēšanās reģistrācijas vietnes Manavakcina.lv starts – nerada nekādu optimismu par to, ka birojā savākti augsti atalgoti spožākie prāti, kas ģenerēs novatoriskas idejas, vedot mūs visus ārā no Covid-19 pandēmijas.

Šī ideja signalizē gan par absolūtu veselības aprūpes sistēmas negatavību tāda apmēra krīzei, gan sēj šaubas par dārgi atalgoto krīzes risinātāju spējām paveikt gandrīz neiespējamo, nevis tikai azartiski apgūt jaunā veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P/P) sagādāto sapņu budžetu.

Pateikt acīmredzamo, ka ''ar salūtu'' pieteiktā reģistrēšanās vietne vakcinācijai pret Covid-19 nesola redzamu lietderību, iespējams, ir tas pats, kas cerību saskatījušajai sabiedrības daļai pateikt, ka Ziemassvētku vecītis neeksistē.

Tomēr ir būtiski bez ilūzijām vērtēt jaunā Vakcinācijas biroja darbību, lai savlaicīgi saprastu, vai ir pamats cerēt uz masveida vakcinācijas projekta izdošanos.

Ņemot vērā, ka ne vietu rindā, ne šobrīd valstī trūkstošās vakcīnas reģistrēšanās Manavakcina.lv nenodrošina, vienīgie divi acīmredzamie mērķi, kurus var saskatīt aiz šī projekta, ir, pirmkārt, sava veida aptauja, lai konstatētu, cik tad liela iedzīvotāju daļa ir gatava vakcinēties, otrkārt, kairināt cilvēku zemapziņu, īpaši postpadomju paaudzes mantoto neveselīgo tieksmi pēc ''vietas rindā'' un ''deficīta'', lai mudinātu pieteikties citādi skeptiskos un pasīvos. Sak’, kaimiņš jau reģistrējās, ja nu man nepietiks? Vai Vakcinācijas biroja ''spožie prāti'', pie pusotru tūkstoti izmaksājušajiem datoriem sēžot, ir izstrādājuši arī variantus B un C gadījumam, ja šī oriģinālā aptauja parādīs to, par ko visiem ir aizdomas, ka vakcinēties gribētāju ir kliedzoši maz un šis skaitlis demotivējoši iedarbosies uz svārstīgi noskaņotajiem?

Kopumā Manavakcina.lv ideja signalizē par absolūtu veselības aprūpes sistēmas negatavību tāda apmēra krīzei, ja jau reiz valstij, par spīti miljonus izmaksājušajai e-veselībai, nav pilnvērtīgu reģistru, no kuriem bez brīvprātīgas reģistrācijas principa izveidot kaut vai hroniski slimo personu rindas. Jau tagad ir skaidrs, ka šīm personām vakcinācija tiks veikta ar ģimenes ārsta nosūtījumu.

Tad kāpēc starp ģimenes ārstu, pacientu un jau esošo e-veselību izveidota valsts naudas slauktne – Vakcinācijas birojs ar vēl vienu interneta vietni, kura piektdien pirms divām brīvdienām ''uzkarināja'' daudziem svarīgo e-veselību?

Jāteic, kad izvērsās plaša kampaņa pret pašu Vakcinācijas biroja ideju, kā galveno argumentu izmantojot tā darbiniekiem pielemto algu apmēru (noapaļojot tās svārstās no 1,5 līdz pieciem tūkstošiem eiro), kas tika salīdzināts ar Valsts prezidenta un premjerministra algām, es no kritikas atturējos, sak’ – paskatīsimies. Pirmās divas nedēļas ir pagājušas, un spožu, novatorisku vēstījumu, kas uzrunātu svārstīgos un kritiskos, nevis atkārtotu klišejas, kas uzrunā to sabiedrības daļu, kas problēmas vakcinācijas procesā neradīs, nav izdevies saklausīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē