Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nav formālu instrukciju un priekšrakstu laiks

Daudz pārmetumu pašreizējā valdība un pandēmijas krīzes vadības komanda ir uzklausījusi līdz šim, un, ja nekas nemainīsies ne ministru, ne ierēdņu attieksmē, šie sabiedrības pārmetumi un tiem sekojošais aizvainojums turpinās pieaugt. Ar to ir jārēķinās visiem, kuri šobrīd mēģina pārvaldīt veselības un ekonomikas krīzi. Tostarp koalīcijas politiķiem jārēķinās, ka šī situācija ļoti smagi var atsaukties uz viņu partiju rezultātiem jau pašvaldību vēlēšanās.

Jāsaka paldies valdības komunikāciju cilvēkiem, kuri pagājušajā nedēļā deva iespēju noskatīties Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdes ierakstu, kur mani visvairāk uzrunāja SIA Latvijas Mobilais telefons prezidenta Jura Bindes paustais – nenoliedzami viņam piemītošā korektā stilā. Taču es un, šķiet, daudzi citi viņa teiktajā saklausīja būtiskus, taču vienlaikus savā būtībā vienkāršus secinājumus un zināmu kritiku par to, kas darīts pilnīgi aplami līdz šim, un ieteikumus, ko vajadzētu darīt loģiski turpmāk, lai pašreizējo krīzi nenovadītu līdz katastrofai.

Šķiet, ļoti precīzi esošo situāciju raksturo šādi Bindes vārdi, cīņu ar pandēmiju salīdzinot ar karu: ''Karu nevar uzvarēt ar ierēdņu sagatavotām instrukcijām, aizliegumiem un sodiem. Tikai tad, ja tiks iesaistīta sabiedrība, ja atsevišķu jomu un nozaru darbības atjaunošana tiks veikta ar pašu nozaru spēkiem, konsultējoties ar epidemiologiem un pašvaldībām, tikai tad ir iespējams mums atjaunot normālu dzīvi un atbrīvot mūsu valsti no ienaidnieka.''

Diemžēl līdz šim valdība un ierēdņi kopā ar piesaistītajiem veselības ekspertiem ir lielā mērā vadījušies pēc emocijām, bet reālus faktus, datus vai citu kvalitatīvu informāciju īsti nav izmantojuši. 

To atzīst arī Binde, uzsverot: ''Datu apstrāde notikusi ļoti neregulāri vai ļoti virspusēji.'' Pēc viņa paustā – vienīgā reize, kad tika sagatavoti un prezentēti valdībai precīzi dati par ekonomisko aktivitāti, beigās noveda pie nepareiza lēmuma ar ļoti smagām sekām. Runa ir par 16. decembra valdības sēdi, kurā Latvijas Universitātes prezentēts pētījums parādīja, ka ir pieaugusi cilvēku koncentrācija atsevišķās vietās, pieaugusi ekonomiskā aktivitāte kopumā, tostarp lielveikalos. Taču sēdē netika ņemts vērā faktors, ka šī koncentrācija nav statiska, bet tā ir plūsma.

Proti, cilvēki nepavada vairākas stundas veikalā, bet gan vidēji 15 minūšu laikā iepērkas un pamet šīs telpas. 

Taču beigās valdība pieņēma lēmumu tieši pirms Ziemassvētkiem veidot preču sarakstus, ierobežot veikalu darba laikus. Tas izraisīja ļoti lielu sablīvējumu veikalos pirms svētkiem. ''Var diezgan droši apgalvot, ka tas infekcijas līmenis, kas mums ir šobrīd, lielā mērā ir saistīts ar (cilvēku) superaugsto koncentrāciju tieši pirms Ziemassvētkiem,'' pauda Binde.

Ir pazīmes, ka vismaz premjers Kariņš beidzot grib ieklausīties visos ekspertos, tādēļ jācer, ka koalīcijas partneri un daļa ierēdņu izbeigs destruktīvo sabotāžu un ļaus krīzes pārvarēšanu vadīt tiem, kuri to prot un grib. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē