Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Miera un nemiera laiks

Ziemassvētku miers ienāk ne katrā mājā, ne katrā cilvēkā. Un ne tikai ārēju apstākļu ietekmē – arī atšķirīgas pasaules uztveres dēļ. Runas par Ziemassvētku patieso būtību, šim laikam atbilstošas dziesmas, kas skan gan radio, gan iepirkšanās centros, dažādos medijos manāmās intervijas ar mācītājiem, foto ar slavenībām dievnamos utt. – tas viss nelielu, tomēr savās izpausmēs diezgan agresīvu sabiedrības daļu dara īpaši nemierīgu. Latvija ir sekulāra valsts, kāpēc mums uzspiež šo baznīcas propagandu? – viņi sauc. Protams, var jau atvaicāt, vai arī no brīvdienām viņi atsakās un vai šajā laikā dāvanas tuviniekiem nepērk, taču skaidrs, ka šāda pieeja neved līdz dialogam, tikai pastiprina negatīvismu. Jo savai rīcībai jau katrs atrod sev tīkamākos attaisnojumus.

Drīzāk ir pamats runāt par toleranci. Jā, sabiedrības vairākums varbūt nav aktīvi praktizējoši kristieši, proti, katru nedēļas nogali baznīcu neapmeklē, tomēr ir vispārpieņemts, ka dzīvojam tā dēvētajā kristīgajā pasaulē un ar to saistītajā tradīciju vidē. Kādas ir alternatīvas? Viena – ticības un neticības vienlīdzības vārdā valstij pilnībā norobežoties no visa, kas saistīts ar baznīcu, bet tas, no vienas puses, nozīmētu arī lielas daļas sabiedrības garīgo vajadzību nerespektēšanu, no otras, – tā īsti nemaz nav īstenojams, jo īpaši pēdējā laikā, kad dažādi ar šiem svētkiem saistītie simboli (tostarp gan pagāniskie, gan kristīgie) aizvien vairāk tiek izmantoti komercijā. Otra alternatīva būtu absolutizēt vienlīdzības principu, sludinot, ka arī citiem jādod tikpat lielas iespējas izpausties kā kristiešiem, bet tas nozīmētu konkrētu alternatīvu uzspiešanu, kas arī būtu vērtējama kā vardarbība pret daļu sabiedrības, varbūt pat lielāku nekā tā, kas nav apmierināta ar pašreizējo situāciju.

To, ka par universāliem dēvētie principi nav izmantojami visās situācijās un nedod labāko rezultātu, esam redzējuši daudzkārt. Spilgts piemērs – lai arī no šajā gadījumā aplūkotās tēmas visai tāls – ir tiesas lemtais, ka visām taksometru kompānijām jādod vienlīdzīgas iespējas uzņemt pasažierus Rīgas lidostā. Nekārtības, kas pēc tam radušās, nu nekādi nav vērtējamas kā ieguvums sabiedrībai. Līdzīgi, domājams, arī ar attieksmi pret reliģiju – katrs šajā gadījumā kaut kādu izdomātu vispārējo principu vārdā radies regulējums var izraisīt tikai lielāku sajukumu, pat lielākus konfliktus dažādu sabiedrības grupu starpā. Līdz ar to labāk būtu censties sadzīvot ar to, ka ir viena daļa cilvēku, kas tic augstākiem spēkiem, un ir daļa, kas tic, ka nekādi augstāki spēki nepastāv. Katrs lai dzīvo ar savu pārliecību, necenšoties "izārstēt" tos citus.

Top komentāri

reptilis
r
Sākums it kā bija loģisks,bet beigas rakstam - dzīvosim draudzīgi:)))...nu,nav nekad tā - visi ir apmierināti. Piemēram - ir tā saucamās Islāma valstis...viņas vienmēr tādas nav bijušas. Nez kāpēc neskan kritika nedz no ANO ,nedz ES ,nedz ASV ...Ķīnas puses,ka tiek apspiesti citādi domājošie?
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET,LATVIJA PATREIZ IR BRĪVA ! UN TĀPĒC MUMS VISIEM JĀSĀK PĀRBAUDĪT KURU NODEVĒJU DĒĻ LATVIJĀ TIKA IZNĪCINĀTA VISA RŪPNIECĪBA ! UN JĀPĒTA KO VARAM ATJAUNOT !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē