Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mēs jums parādīsim!

Veselības ministrija (VM) un valdība kārtējo reizi steigā lāpa nogulētos darbus un ielaistās problēmas risina uz sabiedrības rēķina. Atskāršot, ka skaļi deklarētais mērķis – 70% vakcinēto iedzīvotāju līdz septembrim – nav sasniedzams, valdība ir ķērusies pie metodēm, kuras pati iepriekš raksturoja kā totalitāras.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts 21. janvārī vēstulē Saeimas deputātiem rakstīja: "Viena no brīvībām, kas tiek aizsargāta un respektēta demokrātiskā valstī, ir personas brīvība lēmuma pieņemšanā attiecībā uz sevi un savu veselību, tajā skaitā tiesības pieņemt lēmumu attiecībā uz ārstniecību un ārstniecībā izmantojamo metodi. Pacientu tiesību likums nosaka, ka ārstniecība ir pieļaujama tikai tādos gadījumos, ja pacients tai ir devis informēto piekrišanu. Tādējādi Latvijā, respektējot cilvēku pamattiesības un pamatbrīvības, vakcinācija tiek balstīta uz informētas piekrišanas principu."

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šī gada 13. aprīlī laida klajā dokumentu – politikas vadlīnijas valstīm attiecībā uz obligāto vakcinēšanu gan atsevišķās nozarēs, gan visā sabiedrībā. PVO atzina, ka no ētiskā un starptautisko tiesību viedokļa tā ir izvērtējama tikai galējos apstākļos: ja tā ir nepieciešama svarīgu sabiedrības veselības mērķu sasniegšanai ("pūļa imunitātei", neaizsargātāko sabiedrības grupu aizsardzībai, veselības aprūpes darboties spējas saglabāšanai), ja šī pasākuma neieviešanas dēļ pastāv būtisks aktuāls risks citiem sabiedrības locekļiem, un ar nosacījumu, ka pastāv pilnīga vakcīnu pieejamība un ir izsmeltas visas citas iespējas. Turklāt sabiedrības uzrunāšanai jābūt cieņpilnai.

PVO arī strikti norādīja, ka obligātās vakcinācijas ieviešanai nepieciešams priekšnoteikums ir arī pilnīga, uz pierādījumiem balstīta, atklāta, godīga informācija, kas tiek saprotamā veidā nodota visiem obligātajai vakcinācijai pakļautajiem. Kā īpaši būtisku apstākli PVO uzsver nepieciešamību dialoga ceļā panākt sabiedrības izpratni un uzticēšanos pirms jebkādu piespiedu pasākumu noteikšanas. Interesanta nianse, ka PVO jaunās Covid-19 vakcīnas nepielīdzina līdzšinējām obligātajām bērnu vakcīnām. "Rutīnas bērnu vakcinēšanā izmantojamās vakcīnas būtiski atšķiras no vakcīnām, kas ir autorizētas neatliekamai vajadzībai daudzos aspektos, ieskaitot relatīvi ierobežoto un aizvien progresējošo pierādījumu bāzi..."

Diemžēl Latvijā veselības ministra vārdi izrādījušies nožēlojama liekulība, nekādas plašas zinātniski balstītas informācijas nav bijis (ķēmīgās VM reklāmas ir ņirgāšanās), sabiedrības uzticēšanās vietā tiek nemitīgi draudēts ar pātagu, dialogs nav iespējams kaut vai strauji mainīgās valdības pozīcijas dēļ. Pastāv viens princips – mēs jums parādīsim! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē