Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunzemes krusttēvi šūpo valdību?

Lai saprastu, kādēļ valdība ir tik nestabila un tās aizkulisēs tiek perināti plāni par atsevišķu ministru, premjera vai visas valdības nomaiņu, nepietiek ar sekošanu Covid līknei un nenotiekošajai vakcinācijai. Tīra politika vai sabiedrības atbalsts ļoti reti ir pietiekams iemesls, lai gāztu valdību. Tam visbiežāk pamatā ir saimnieciskas intereses un liela nauda – visas šīs komponentes mēs redzam, ja paveramies uz konfliktu, kas nu jau mēnešiem norit starp finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi.

Miljonos mērāmi nodokļu uzrēķini, kontrabandas plūsmas un politiķu draugus un sponsorus skaroši kriminālprocesi, kas ir VID darbības lauciņš ārpus Jaunzemei tīkamākām un pavieglākām interviju tēmām, ir pietiekams iemesls, kas, finanšu ministram un iestādes ģenerāldirektorei nespējot vienoties par darba principiem, spētu nogāzt valdību. Jaunzemes lēmums apstrīdēt Valsts policijas atteikumu sākt viņas prasīto kriminālprocesu pret finanšu ministru Reiru liecina, ka spriedze pieaug un VID ģenerāldirektore sev neierasti drosmīgi iet uz visu banku, it kā gaidot un zinot, ka drīzāk tiks nogāzta valdība vai nomainīts viņai neērtais finanšu ministrs, nekā viņa aizrotēta darbam citā amatā, par ko jau esot notikusi pozitīva saruna starp Reiru un premjerministru Krišjāni Kariņu (JV). 

Vēršanos policijā praktizē karojošas puses civilstrīdos, akcionāru karos – gadījumos, kad abas puses grib pabojāt nervus ar kriminālprocesiem, policistu zvaniem, pratināšanām utt.

Te der atcerēties, cik noslogoti ir mūsu Valsts policijas izmeklētāji – katra trešā izmeklētāja vieta Rīgā esot vakanta, bet esošajiem uz galda un seifā stāvot vienlaikus vairāk nekā pustūkstotis lietu, kuras aizņemtības dēļ netiek aktīvi un pienācīgi izmeklētas. Tas, ka lietas, kurās figurē ietekmīgi vai naudīgi uzvārdi, parasti tiek aktīvi izmeklētas, neceļ Valsts policijas prestižu un ir leksikā ieviesušas neglaimojošo ''pasūtījumu galda'' apzīmējumu. 

Tieši tā Valsts policijas Rīgas Centra iecirknis aktīvi veica resorisko pārbaudi pēc VID ģenerāldirektores iesnieguma, uzdodot jautājumus par finanšu ministra Reira rīcību Finanšu ministrijai, bet iemeslu kriminālprocesa sākšanai, lai cik rūpīgi vāktu, tā arī neatrada. Tagad Jaunzeme, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, šo atteikumu jau pārsūdzējusi vai gatavojas pārsūdzēt Ģenerālprokuratūrā. Par ko Jaunzemes iesniegums? Par aizdomām, ka Reirs palaidis tautās viņai neglaimojošo informāciju par piespriesto disciplinārsodu. Rājienu Jaunzeme saņēma par vilcināšanos izmeklēt lietas pret nelikumībās pieķertiem VID darbiniekiem, kas pats par sevi jau ir ļoti daudznozīmīgi.

Vērojot Jaunzemes garo karjeru valsts pārvaldē, viņa neatstāj ļoti drosmīga un principiāla ierēdņa iespaidu, drīzāk tāda, kurš vienmēr piesardzīgi izsver spēku samērus un kura karjeras fonā allaž bijis kāds krusttēvs vai krustmāte, kas, neveicoties darbam vienā iestādē, sarūpējuši mīkstu nosēšanos citā iestādē vai ministrijā.

Par Jaunzemes politiskajiem krustvecākiem tiek uzskatīta Ilze Viņķele (A/P), ar kuru viņa sastrādājās kā ar labklājības ministri, pati būdama Labklājības ministrijas valsts sekretāre, kā arī profesionālais ''naudas piesaistītājs'' Edgars Jaunups (A/P), kurš īpaši neslēpj, ka koordinē sarunas par valdības maiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē