Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ieilgušais pesimisms

Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati par uzņēmēju noskaņojumu aizvien rāda ne īpaši iepriecinošu ainu par Latvijas uzņēmējdarbības un visas tautsaimniecības nākotnes perspektīvām.

Statistikas pārvaldes dati rāda, ka uzņēmēju noskaņojums 2023. gada oktobrī Latvijā uzlabojies tikai mazumtirdzniecībā, tajā pašā laikā tas ir pasliktinājies būvniecībā un pakalpojumu sektorā, savukārt apstrādes rūpniecībā saglabājies bez būtiskām izmaiņām. Šeit būtiski atcerēties, ka pesimistisks skats uz situāciju savā nozarē un tās attīstības perspektīvām ir faktors, kas spēlē būtisku lomu uzņēmēja lēmumos par biznesa attīstību, tostarp investēšanu vai neinvestēšanu tā paplašināšanā. Vienlaikus būtiski ir arī tas, ka noteikti lielākā vai mazākā mērā uzņēmēju pesimismu ietekmē ne tikai situācija tautsaimniecībā pašu mājās, bet arī Eiropas Savienībā un pasaulē kopumā. Jāatzīmē – uzņēmēju salīdzinoši pesimistiskais noskaņojums ir raksturīgs ne tikai Latvijai, tādas sajūtas šobrīd valda uzņēmējos daudzās Eiropas valstīs.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka starp tiešajiem un netiešajiem uzņēmēju noskaņojumu ietekmējošajiem faktoriem Latvijas kontekstā ir arī Saeimas un valdības darba pozitīvie rezultāti vai to neesamība. Un te nu jāatzīst arī pārlieku lielajiem optimistiem un politiķu regulārajiem slavinātājiem – labo rezultātu patlaban ir gaužām maz pretstatā negatīvajiem faktoriem.

Uzņēmēji gan publiskās intervijās, gan personiskās sarunās joprojām akcentē, ka politiķi ir pārāk nenopietni savā attieksmē pret pienākumu sekmēt valsts attīstību, pienākumu, kuru viņiem ir uzticējuši nodokļu maksātāji un kuru šie politiķi turklāt ir labprāt uzņēmušies arī paši, tostarp kandidējot vēlēšanās un pirmsvēlēšanu posmā paužot gana dāsnus solījumus, kurus mēdz aizmirst jau nākamajā dienā pēc iekļūšanas, piemēram, parlamentā. Šķiet, viens no iemesliem, kāpēc politiķi (un, protams, arī daļa ierēdniecības) aizvien neattaisno nodokļu maksātāju cerības un vēlēšanās saņemto uzticības kredītu, ir tas, ka lielai daļai no viņiem ir izveidojusies milzīga atrautība no reālās dzīves un tiem ikdienas izaicinājumiem, ar ko saskaras uzņēmēji, kuri, atšķirībā no politiķiem, tiešām zina katra sava nopelnītā eiro patieso vērtību. 

Protams, nevar vienmēr un visā vainot Saeimu, valdību un ierēdniecību, jo ne visu viņi spēj ietekmēt un uzlabot. Taču viens ir skaidrs – politiķiem krietni jāmazina populisms un vairāk jāpievēršas reāliem darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē