Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ģeopolitisko satricinājumu gads

Aizejošais 2022. gads nešaubīgi ieies vēsturē kā ievērojamu ģeopolitisko satricinājumu vai pārmaiņu sākuma gads. Lai arī tādi procesi kā deglobalizācija, rietumu un pirmām kārtām jau ASV hegemonijas noliegšana, starptautisko institūtu iespēju un ietekmes mazināšanās, alternatīvu jeb nerietumu politisko un ekonomisko institūciju izveide u. c. rit jau aptuveni pēdējās desmitgades garumā, Krievijas iebrukums Ukrainā kļuva par to lūzuma punktu, pēc kura šie procesi sāka daudzkārt paātrināties.

Par galveno un rietumu politiķiem bieži šokējošu atklāsmi pēc Krievijas agresijas kļuva fakts, ka pārliecinošs vairākums nerietumu valstu (vienlaikus – vairākums pasaules valstu) pat labākajā gadījumā aprobežojas ar Maskavas formālu nosodīšanu, taču negrasās pievienoties pret Krieviju noteiktajām sankcijām. Tā vietā tiek meklēti alternatīvi ceļi sadarbības kā ar Maskavu, tā savā starpā attīstīšanai. Un, ja iepriekš tā dēvētās pasaules bez rietumiem veidošanās ritēja lēni un mokoši, tagad šis vektors nerietumu valstīs ir kļuvis vai kļūst par dominējošo.

Iemesli, kamdēļ attīstības valstis izvēlas šādu ceļu, ir dažādi un bieži atšķirīgi, tomēr ir arī ievērojams skaits vienojošu elementu. Tādu kā nevēlēšanās upurēt savas ekonomiskās un nacionālās intereses uz rietumu interešu altāra, nepatika pret rietumu sludinātajām un aktīvi virzītajām vērtībām, bažas, ka rietumu sankcijas var tikt piemērotas arī pret citām nerietumu valstīm u. c. Kā arī vispārēja pārliecība, ka rietumu dominēšanas laikmets ir beidzies, kamdēļ steidzami nepieciešams meklēt alternatīvas.

Rezultāts savukārt ir tāds, ka pie vadošās nerietumu valstu apvienības BRICS, Ķīnas un Krievijas vadītās Šanhajas sadarbības organizācijas un vēl virknes citu šādu institūtu durvīm drūzmējas prāvs pulks tām pievienoties gribētāju. Rietumu kontrolētie globālie institūti par tādiem tikmēr vairs ir uzskatāmi ļoti nosacīti. Piemēram, Pasaules Tirdzniecības organizācija, liberālās globalizācijas bastions, pastāv tikai formāli, jo nespēj ietekmēt par sankcijām nosauktu tirdzniecības un citu ekonomisko barjeru ieviešanu.

Pats būtiskākais, ka paradigmas, kādās šobrīd dzīvo rietumu un nerietumu pasaules, ir radikāli atšķirīgas. Ja pēdējā tikpat kā nešaubās, ka rit jaunas pasaules kārtības veidošanās, tad rietumos notiekošo visbiežāk uzskata ne vairāk kā par dumpi uz kuģa un īslaicīgu problēmu. Kas vēl vairāk samazina jau tāpat ne īpaši lielās iespējas pavērst procesus pretējā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē