Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gaidāms intriģējošs Reģionu apvienības kongress

Sestdien gaidāmā Latvijas Reģionu apvienības (LRA) kongresa lielākā intriga ir pats fakts, vai intriga būs. Šis politiskais spēks var vai nu sagādāt intrigu, kādas gadās nenobriedušu un iekšēji ķildīgu partiju kongresos, vai izspēlēt visu pēc gludi prognozētā scenārija – partijas grožus atkal uzticēt enerģiskajam un centīgajam Rīgas vicemēram Edvardam Smiltēnam, bet par LRA premjera kandidātu, ap kuru apvienība veidos nākamo Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu, – iepriekšējo Liepājas mēru Jāni Vilnīti.

Smiltēns tad būtu LRA saraksta līderis Rīgā, bet Vilnītis – Kurzemē, priekšvēlēšanu debašu vilkmi abiem tandēmā virzot gan Rīgas, gan reģionu vēlētājus uzrunājošu. Reģionu līderi, kas sapulcējušies LRA, uzskata, ka sauklis par svaigu vēju no Liepājas varētu ieinteresēt to vēlētāju daļu, kas ir neapmierināti gan ar valdības veiktspēju, gan ar populistu plosīšanos. Bet tikai sestdienas kongress parādīs, vai LRA līderi ir spējīgi uz kompromisiem, kas šai pašvaldību vēlēšanu uzvarētājai var nest ietekmi arī nākamajā Saeimā. Ja svarīgākas izrādīsies personiskās ambīcijas un savstarpēja neuzticēšanās, tad pat ne 12. Saeimas vēlēšanu panākumu atkārtojums, kurās LRA ieguva astoņas deputātu vietas, apvienībai nespīd. Toreiz LRA tālāko nostiprināšanos valsts līmeņa politikā pamatīgi nobremzēja ambiciozais premjera kandidāts Mārtiņš Bondars, kurš LRA uzskatīja tikai par tādu "lauku papu" saietu un atdevās liberālākus uzskatus sludinošajam un naudīgākajam Edgara Jaunupa projektam Latvijas attīstībai.

"Bondara trauma", protams, ir saglabājusi nospiedumu LRA reģionu līderos. Tādēļ vēlreiz jāuzsver, ka sestdiena būs iespēja nodemonstrēt briedumu un gatavību Saeimas iekarošanai gan reģionu līderiem, atkal uzticot partijas vadību jaunās paaudzes politiķim Smiltēnam, gan pārbaudījums pašam ne bez ambīcijām esošajam Rīgas vicemēram. Viņš, kā stāsta avoti, arī piekrītot, ka divreiz vienā upē neiekāpsi un vēlētāji un konkurenti ir jāpārsteidz ar jaunu premjera kandidātu no lielo pilsētu mēru vides – Vilnīti, kurš ir autoritāte reģionu vēlētājam. To, cik tālu var tikt tikai ar Rīgas un Pierīgas tematiku, pašvaldību vēlētājs šovasar jau parādīja gan Kustībai Par!, gan Progresīvajiem, proti – necik. Savukārt LRA panākumi pašvaldību vēlēšanās novados šovasar parādīja, ka šī elektorāta daļa tai ir ņemama, turklāt lauku cilvēkus tikai ar kacināšanu "par" vai "pret" Covid poti uz vēlēšanu iecirkņiem nākamruden aizdabūt var neizdoties. Pie reģionu autoritāšu izcelšanas iepriekš ir ķērušās arī varas partijas, premjera amatam virzot lielo pilsētu vadībā sevi pierādījušus mērus. 

Tas, vai LRA sestdien parādīs, ka pacīnīsies par mandātiem nākamajā Saeimā vai aizies pa šķeltniecības taku, ir ļoti interesants arī pārējām partijām, kas reāli pretendē uz vietām nākamajā Saeimā. Gluži vienkārši tāpēc, ka politisko spēku pie 14. Saeimas durvīm drūzmējas ļoti daudz un šobrīd praktiski iesaldētās krustu šķērsu konsultācijas par to konsolidāciju var ar jaunu sparu atsākties jaunajā gadā, kad būs skaidrs, kā sabiedrība reaģēs uz kārtējo Covid vilni, tā apkarotājiem un noliedzējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē