Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Degradētā Rīga

Aizvien vairāk un vairāk cilvēku, ar kuriem ikdienā man sanāk komunicēt, šausminās par situāciju valsts galvaspilsētā Rīgā. Tukša un teju izmirusi ir ne tikai Vecrīga, bet visa pilsēta.

Nekad agrāk Rīgas centra namu pirmo stāvu skatlogos nav bijis tik daudz uzrakstu "Iznomā", un nekad agrāk pilsētas ielas nav bijušas tik netīras un bedrainas.

Ekonomika, maigi izsakoties, stagnē ne tikai Rīgā, bet arī visā valstī, tomēr tieši Rīgā vērojams vispārējs panīkums, netīrība un degradācija, ko redz gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi, arī Rīgā iebraucošo kruīza kuģu pasažieri.

Pat tas, ka beidzot ir iestājies pavasarīgais zaļums, neglābj Rīgu no drūmās pelēcības. Ielu stāvoklis ir katastrofāli slikts un turpina pasliktināties, taču pilsētas vadībai, mēģinot attaisnoties par nespēju kvalitatīvi saimniekot, aizvien mēdz pasprukt jau par klasiku kļuvusī frāze, ka darīt labās lietas traucējot "vecās domes smagais mantojums". 

Var jau atkal dažās ielās pilsētas centrā salikt podus ar nīkuļojošiem kokiem un sakārt lampiņu virtenes krustu šķērsu. Beigu beigās ir taču vēl daudz ielu, kur saskrūvēt bēdīgi slavenos stabiņus vai atkal izdomāt un realizēt kārtējos muļķīgos "eksperimentus" ar velojoslām, lai atkal radītu savstarpējus konfliktus starp dažādiem satiksmes dalībniekiem.

Taču ikvienam ir skaidrs, ka ne stabiņi, ne koki podos, ne neloģiski sazīmētas velojoslas nesekmēs galvaspilsētas atgūšanos no letarģiskā miega. Kafejnīcas un citas izklaides vietas uzņēmīgi ļaudis ver vaļā tur, kur ir dzīvība, kur ir atbilstoši sakopta vide un kur pa ietvi neprātīgā ātrumā nenesas neprāši ar "stāvdrāžiem" vai pat vēl trakāk – elektromopēdiem.

Un laikā, kad rātskungi nespēj savest kārtībā paši savu saimniecību, tie nu izdomājuši jaunu veidu, kā patukšot Rīgu no cilvēkiem un vienlaikus papildināt rātes kasi ar skanošo. Proti, sāk izsūtīt draudu vēstules daudzdzīvokļu māju kopīpašniekiem – redz, kaut kādi domes "estētikas eksperti" apsekojuši un safotografējuši jūsu māju un pēc tam ērtos kabinetos izsecinājuši, ka māja ir vizuāli nesmuka, krāsa nolupusi, apmetums vietām nodrupis. Vārdu sakot, māja jārenovē – un ne vēlāk kā "rīt uz brokastīm"! Bet, ja ne, tad noteiks pat līdz 15 reizēm augstāku nekustamā īpašuma nodokli. 

Taču nez kādēļ šķiet, ka šādu pašu politiku Rīgas rāte nepiemēro ne pati saviem, ne valsts noplukušajiem īpašumiem.

Jā, privātīpašniekiem jārūpējas par savām ēkām, tomēr nav korekti, ja sodu par "pārkāpumu" otram piemēro tas, kurš pats drošticami izdara tādu pašu pārkāpumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē