Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Daudzpolaritātes laikmets

Ietekmīgajā izdevumā Foreign Affairs nupat tika publicēts plašs Vācijas kanclera Olafa Šolca raksts The Global Zeitenwende. How to Avoid a New Cold War in a Multipolar Era (Globālais pagrieziena punkts. Kā izvairīties no jauna aukstā kara daudzpolārā laikmetā), kurā izklāstīts Vācijas redzējums par Berlīnes un apvienotās Eiropas vietu un lomu daudzpolaritātes laikmetā.

Publikācija ir zīmīga pirmkārt ar to, ka atklāti atzīts fakts – pasaule kļuvusi daudzpolāra. Tostarp jau pirmajā teikumā izskaidrots termins Zeitenwende, ar ko tiek saprastas "globālas tektoniskas nobīdes" (ģeopolitikā). Liberālas ievirzes rietumvalstu politiķi un arī daudzi eksperti parasti cenšas neatzīt jauno, daudzpolāro realitāti, aprobežojoties ar paziņojumiem par tādu valstu kā Ķīna un Krievija revanšismu un revizionismu, apsūdzot autoritārus režīmus "noteikumos balstītās pasaules kārtības" neievērošanā u. c., lai gan iepriekšminētās ir tikai jaunās realitātes atsevišķas izpausmes. Šolca paustais Vācijas redzējums ir solis uz priekšu, lai gan publikācijā netrūkst arī atrunu.

Kā rīcības plāns reaģēšanai uz daudzpolaritātes izaicinājumiem savukārt tiek piedāvāta Eiropas nostiprināšana jeb bruņoto spēku palielināšana un attīstīšana, lai novērstu Krievijas radītos draudus (kam veltīta ievērojama daļa publikācijas) un atbalstītu Ukrainu, kā arī nepieciešamība Rietumiem būt gataviem ilgai cīņai par katru attīstības pasaules valsti. Ar cīņu tiek saprasta demokrātisko spēku atbalstīšana nerietumu pasaulē, turklāt uzsverot, ka dialogam ir "jāiziet ārpus demokrātiskās komforta zonas", tas nozīmē – sadarbībai jābūt "pragmatiskai un bez ideoloģiskiem aizsegiem". 

Atklāti pateikts tas nav, taču domājams, ka šādi – atsakoties no ideoloģijas eksporta –, tiek aicināts iekarot nerietumu demokrātiski noskaņotās daļas simpātijas. Pēdējo esamībai savukārt būtu jānovērš pasaules sadalīšanās naidīgos blokos un jānoved pie Rietumiem pieņemamas daudzpolaritātes, kuras ietvaros tiek vismaz daļēji ievērota regulāri piesauktajos noteikumos balstītā kārtība.

Kādas ir iespējas īstenot iepriekšminēto, šobrīd gan nav skaidrs. Daļa apvienotās Eiropas diezin vai ir sajūsmā par Vācijas nodomiem kļūt par Eiropas galveno militāro spēku, tāpat daudzos gadījumos jau pati doma par atteikšanos no demokrātijas eksporta vai tā ierobežošanu tiks uztverta kā nepiedodama ķecerība. Ir vēl citi strīdīgi momenti, tomēr galvenais, ka tiek sniegts vairāk vai mazāk objektīvs situācijas novērtējums, kā arī piedāvāts vismaz kāds šajā novērtējumā balstīts ilgtermiņa plāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē