Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Darba tirgum ir jāpielāgojas

Latvijā ik gadu pensionējas lielāks skaits cilvēku nekā darba vidē ienāk, un šāda tendence pastiprināsies, jo jauniešu skaits būs vēl mazāks. Uz to uzmanību ir vērsuši vairāki eksperti, viņu vidū Latvijas Darba devēju konfederācijas finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis, konsultāciju uzņēmuma Figure Baltic Advisory vadības pārstāve Anta Praņēviča un vēl citi

Daudzās jomās jau ir beigušies tie laiki, kad uz katru vakanci pretendēja milzīgs strādātgribētāju skaits un noteikumus profesionālajā vidē diktēja vien darba devēji. Līdz ar to visai pamatota ir laiku pa laikam dzirdamā ironizēšana, ka darba devēji vairs nevar cerēt, ka visas vakances aizpildīs 25–30 gadus veci speciālisti ar lielisku izglītību, iepriekšēju profesionālo pieredzi, gatavību visu savu dzīvi pielāgot darba ritmam un zemām prasībām pret atalgojumu. Protams, ir jāatzīst, ka neadekvāti augstas prasības mēdz būt arī darba ņēmējiem, piemēram, jauniešiem attiecībā uz atalgojumu. 

Ja raugās uz situāciju nodarbinātībā plašāk, valsts mērogā, tad diemžēl nepamatotas var izrādīties cerības, ka demogrāfiskās tendences būtiski mazinās bezdarbu. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati rāda, ka bezdarbnieku skaits šoruden ir starp 44 un 45 tūkstošiem, bet vakanču skaits ir starp 18 un 19 tūkstošiem. Joprojām bezdarbnieku ir ievērojami vairāk nekā vakanču, taču vienlaikus ir cilvēki, kuru atgriešanos profesionālajā apritē apgrūtina gan individuālas personības iezīmes, gan objektīvas problēmas, piemēram, ģeogrāfiskais faktors. Pieļaujams, ka atrast darbu Latgalē ir grūtāk nekā citur Latvijā. NVA dati rāda, ka Latgalē septembra beigās bezdarba līmenis bija 10,3% (kopumā Latvijā – 5,1%, Rīgas reģionā – 3,9%, Kurzemē – 4,7%, Zemgalē – 4,8% un Vidzemē – 5%).

Pašreizējā situācija nodarbinātībā varētu beidzot likt politiķiem nopietnāk pievērsties darbinieku mobilitātes sekmēšanai Latvijas mērogā, profesionālās pārkvalifikācijas pilnveidošanai un dažādu darba procesu automatizācijas veicināšanai. 

Svarīgi ir arī jauniešus motivēt iegūt izglītību tajās jomās, kuru speciālisti nākotnē Latvijā būs vajadzīgi, un vismaz apzināti nevirzīt jauno paaudzi uz tām izglītības programmām, pēc kuru beidzējiem pieprasījums būs niecīgs. Turklāt mūsu sabiedrībai būtu svarīgi mazināt profesionālajā vidē valdošos aizspriedumus, piemēram, saistībā ar vecumu. Visā Eiropā demogrāfiskā situācija ir tāda, ka gan publiskajam, gan privātajam sektoram nāksies balstīties uz dažādu paaudžu darbiniekiem, arī uz tiem cilvēkiem, kuri ir cienījamos gados. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē