Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Burbulis bez ekonomiskās izaugsmes

Globālās ekonomikas attīstība XXI gadsimtā tiek pakļauta aizvien jauniem pārbaudījumiem. Gadsimta sākums sevi pieteica ar krīzi tehnoloģiskajā sektorā, kam sekoja pārkreditēšanās izraisīts finanšu tirgus sabrukums 2007.–2008. gadā, ar kura sekām pasaule nav tikusi galā vēl tagad. Šobrīd pasaules finanšu tirgi arī piedzīvo dažāda rakstura cenu burbuļus, kuri sevi īpaši piesaka izejvielu sektorā. Turklāt tirgus pārkaršana notiek brīdī, kad globālajai tautsaimniecībai nav izdevies atgūties no Covid-19 ekonomiskā šoka, kas radījis jaunu fenomenu – burbuļu veidošanos bez ekonomiskās izaugsmes.

Tiesa gan, notiekošais nav nekas negaidīts, jo dažādu finanšu tirgū pirkto un pārdoto aktīvu cenas var piedzīvot strauju vai pat ekonomiskajiem apstākļiem neadekvātu cenu kāpumu pat bez pieauguma tautsaimniecībā, ja vien ir naudas līdzekļi, kas šo procesu stimulē.

Jau iepriekšējā desmitgadē pasaules biržas nereti reaģēja ar cenu kāpumu tad, ja tika publicētas sliktas ziņas. Sliktās ziņas, pēc investoru domām, bija vērtējamas kā labas, jo norādīja, ka centrālās bankas ekonomikai varētu sniegt lielāku monetāro atbalstu, kas izpaužas ne tikai zemu vai pat negatīvu procenta likmju uzturēšanā, bet arī iespaidīgā triljonu dolāru vai eiro, vai šiem lielumiem ekvivalentu naudas resursu iepludināšanā finanšu tirgū, kas likumsakarīgi veicina cenu kāpumu gan vērtspapīru, gan preču biržās. Tagad šis process ir nonācis jaunā vēsturiski augstākajā punktā saistībā ar dažādiem finanšu atbalsta mehānismiem, ko sniedz gan centrālās bankas, gan valstu valdības. Ja raugāmies no ekonomikas saglabāšanas viedokļa, brīdī, kad Covid-19 ierobežošanai paredzētie sociālās distancēšanās pasākumi lika strauji sarukt tautsaimniecības apgriezieniem, finansiālā atbalsta sniegšana gan mājsaimniecībām, gan uzņēmējsabiedrībām bija loģiska un bez tā skats uz pasauli šobrīd būtu krietni bēdīgāks. Tomēr šiem uz ekonomiku vērstajiem naudas plūdiem ir arī medaļas otra puse ar ļoti nepievilcīgu zīmējumu, ja raugāmies uz tuvāko gadu pasaules ekonomikas perspektīvām. Problēma ir apstāklī, ka tādā vai citādā veidā sniegtais atbalsts notiek uz pieaugoša parāda rēķina, turklāt jau pirms koronavīrusa atnākšanas situācija šajā jomā bija vērtējama kā kritiska un jaunu finanšu krīzi vēstoša. Situācija varbūt nav tik bīstama kā gadsimta pirmās desmitgades otrajā pusē, kad ekonomika sabruka pārmērīgu mājsaimniecību aizņēmumu dēļ. Šoreiz ekonomiskās vides saglabāšanai ir aizņēmušās valdības, izlaižot obligācijas, kuras uzpirkušas gan centrālās bankas, gan arī citi finanšu tirgus dalībnieki. Tomēr netrūkst valstu – kaut vai jau daudz pieminētā Grieķija un Itālija –, kuru parāda apjoms ir pārāk augsts un rada lielus finanšu satricinājumu draudus, ja šobrīd zemo procentu likmju vidē notiks kādas pārmaiņas. Tas nozīmē, ka, piemēram, eirozonā Eiropas Centrālajai bankai ir jāturpina pašreizējā pat negatīvo likmju politika kaut vai tādēļ, lai atsevišķas valstis nebankrotētu. Tas nozīmē ilgtermiņā zemu konservatīvo finanšu instrumentu ienesīgumu, tādējādi turpinot dzīt naudas līdzekļus akciju un preču biržās, kā arī riskantu aizdevumu platformās un vienlaikus ļaujot saglabāties augstai inflācijai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē