Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Attīstībai/Par rekrutēšanas karnevāls

Veids, kādā aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P) speciāli sasauktā preses konferencē paziņoja par plānu jau no jaunā gada ieviest vispārējo valsts aizsardzības dienestu, piecu gadu laikā pakāpeniski pakļaujot obligātai iesaukšanai 18–27 gadus jaunus vīriešus, faktiski ir paraugs, kā savtīgu politisku mērķu sasniegšanai pamatīgi apdraudēt valstij ārkārtīgi svarīgas jaunas politikas ieviešanu.

To, ka iniciatīva, lai gan daudz un sen kabinetos apspriesta, bija nesagatavota un nesaskaņota, spilgti raksturoja ne tikai Nacionālo bruņoto spēku komandiera Leonīda Kalniņa izteikumi pāris dienas vēlāk, atklāti pasakot, ka ar brīvprātīgu rekrutēšanu valstij nesokas un uz brīvprātību esot "naivi cerēt". Pabrika piedāvājumā 2023. gadā vispārējās aizsardzības dienestā plānots brīvprātīgi piesaistīt 1000 cilvēku. Tikmēr Kalniņš atzīst, ka šogad izdevies brīvprātīgi rekrutēt vien 98. Atšķirību starp šiem skaitļiem turpmāk sauksim par "Pabrika brīvprātības principu". Motivējoši? Diez vai. Pagaidām A/P iecerētajam premjera kandidātam izdevies rekrutēt savā priekšvēlēšanu sarakstā Krievijas propagandas šovu zvaigzni Andri Lielo, gastroenterologu Anatoliju Danilānu, Saskaņas Eviju Papuli un no dienesta aizbaidīt krietni vairāk un kaujas spējīgākus. Aroganto priekšvēlēšanu saukli "atņemiet vecvecākiem pasi!" A/P tipiskie vēlētāji drīz varēs mērķēt paši sava politveidojuma atbalstītāju virzienā.

Parunājot ar koalīcijas partneriem, top skaidrs, ka nesagatavoti šai Pabrika un A/P priekšvēlēšanu iniciatīvai ir arī viņi, bet jūtas spiesti bez īpašiem iebildumiem paust atbalstu iecerei, kuru esošajā drošības situācijā un pie dramatiski zemajiem rekrutēšanas rādītājiem neatbalstīt nav iespējams, bet par kuras ieviešanas tehniskajām detaļām nav daudz zināms. Skaidrs, ka pret vispārējo valsts aizsardzības dienestu šajā priekšvēlēšanu kampaņā iestāties ir atvēlēts margināļiem, populistiem un prokrieviski noskaņotajiem. Un neskaidrības daudzpunkte, kādu Pabriks atstāja savā vairāk uz lozungiem, mazāk uz skaidrības ieviešanu vērstajā preses konferencē, šo idejas noliedzēju priekšvēlēšanu kampaņām ir kā dāvana.

Pabrika nesagatavotais iznāciens bija neslēpti pieskaņots gaidāmajam A/P vēlēšanu "lokomotīvju" prezentācijas pasākumam, iesildīšanās premjera kandidāta lomai, kurai Pabriks oficiāli netika vēl izvirzīts, bet par ko jau sen nešaubās neviens politikas pazinējs. Acīmredzot, apzinoties, ka lokomotīves ir ar pārāk lieliem defektiem, šī biznesa projekta gludai ievilkšanai Saeimā un ietekmes saglabāšanai bija nepieciešams "oh!" moments, patriotiska iniciatīva, kas absorbēs brīnumus, ko redzam A/P kandidātu sarakstu augšgalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē