Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 1. septembris
Ilmārs, Iluta, Austrums

ASV demokrātu rūkošās cerības

Atentāta mēģinājums pret ASV eksprezidentu Donaldu Trampu, kas notika divas dienas pirms viņa kā republikāņu kandidāta oficiālas nominēšanas cīņai par Balto namu, ir mainījis iekšpolitisko spēku samēru Savienotajās Valstīs, padarot Trampu par viennozīmīgu gaidāmo prezidenta vēlēšanu favorītu.

Pa Trampu raidītās lodes netieši vairāk ir trāpījušas demokrātiem un Baltajam namam, kam nākas pāriet uz attaisnošanās pozīcijām, kā arī pārveidot priekšvēlēšanu kampaņu, atsakoties no aicinājumiem apturēt Trampu "par jebkuru cenu". Trampa un viņa atbalstītāju rokās savukārt ir nonākusi kārts, kuras pārsišana tās pareizas izspēlēšanas gadījumā ir atklāti mazticama. Kopumā sižets ir kā vēl vecās (lasiet – ne mūsdienu) Holivudas kinofilmās, kur pretrunīgs galvenais varonis, spītējot ienaidniekiem, apstākļiem un lodēm, beigās panāk savu, un Amerikai šādi sižeti vienmēr ir patikuši. 

Atsevišķi jāuzsver, ka arī MAGA (Make America Great Again) nākotnes karogs ir nodots jaunās, stiprās un Trampam absolūti lojālās rokās. Par ASV viceprezidenta amata kandidātu republikāņi nominēja 39 gadus veco senatoru no Ohaio pavalsts Džeimsu Deividu Vensu. Venss, kurš sākotnēji asi kritizēja Trampu, ar laiku ne tikai pārgāja viņa nometnē, bet arī kļuva par vienu no Trampam pašiem lojālākajiem ASV politiķiem, kura uzskati daudzos jautājumos ir vēl labējāki nekā Trampam.

Vensa misija acīmredzami būs atnest Trampam t. s. Rūsas joslas svārstīgo pavalstu balsis, kā arī uzņemt galvenos demokrātu triecienus. Saprotamu iemeslu dēļ turpināt iepriekšējo kampaņu pret Trampu demokrāti nevar, taču uz Vensu tas īpaši neattiecas. Cits jautājums, ka Venss (kurš Trampa uzvaras gadījumā acīmredzami būs republikāņu kandidāts jau 2028. gada vēlēšanās) savu uzskatu dēļ jau tāpat vienmēr ir bijis pakļauts milzu spiedienam, taču viņa uzskatus un arī vēlētāju atbalstu tas nav jūtami ietekmējis.

Interesanti, ka atentāta mēģinājums pret Trampu arī ir būtībā licis pazust no dienaskārtības jautājumam par demokrātu kandidātu iespējamo nomainīšanu. Pirmkārt, jau atentāta mēģinājums ir aizņēmis visu publisko telpu, bet, otrkārt, potenciālo Džo Baidena aizstājēju vēlme kandidēt ir acīmredzami noplakusi mainījušās situācijas un daudz mazāko izredžu dēļ. Salīdzinoši neitrāla, valsti nevis šķeļoša, bet gan apvienojoša kandidāta izvirzīšana tikmēr šķiet demokrātu vienīgā palikusī iespēja saglabāt Balto namu. Tomēr, tā kā šāda kandidāta nav, rūk arī vēl atlikušās cerības uz partijai veiksmīgu vēlēšanu iznākumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Avoti: Zelenskis rosina nākamo miera samitu rīkot Indijā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pagājušajā nedēļā Indijas premjerministra Narendras Modi vizītes gaitā Kijevā rosinājis otro miera samitu, kur tiktu spriests par kara izbeigšanu, rīkot Indij...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē