Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Anglosfēras nākotnes vīzija

ASV ārpolitikas sabiedrībā gana plašas diskusijas raisījis nesen izdevumā The National Interest publicētais Maikla Linda (zināma eksperta un vairāku populāru grāmatu autora) raksts Anglosfērai vajadzīga muitas savienība (The Anglosphere Needs a Customs Union).

Kā noprotams no publikācijas virsraksta, tās pamatideja skan, ka anglosfērai (šādi tiek dēvētas piecas anglosakšu valstis) ir jāveido sava brīvās tirdzniecības zona, kurā, kā norāda Linds, būs gandrīz pusmiljarda iedzīvotāju un kas ļaus nodrošināt visu stratēģiski svarīgo industriju, tādu kā, piemēram, mikroshēmu ražošana, ekonomiski pamatotu pastāvēšanu. Ir vēl divi ļoti būtiski momenti, kas rakstā nav tieši piesaukti, taču viennozīmīgi lasāmi starp rindām. Pirmkārt, secinājums, ka globālais Pax Americana vairāk nav iespējams un anglosfērai ir jāatkāpjas uz savu vēsturisko cietoksni, otrkārt, fakts, ka apvienotajai Eiropai šajā vīzijā nav atvēlēta vispār nekāda vieta. Runa ir tikai par anglosfēru, ar ko tiek saprasta angliski runājošo rietumvalstu cieša politiskā, ekonomiskā un militārā alianse (AUKUS+, Piecas acis, u. c.).

Ne mazāk svarīgi, ka šādu nākotnes redzējumu apspriešanai publiskajā telpā ar autoritatīva un sistēmiska reālpolitikas izdevuma starpniecību piedāvā plaši atpazīstams, autoritatīvs un sistēmisks eksperts. ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas ārpolitikas amatpersonas to darīt pašsaprotami nevarētu, pat ja vēlētos, savukārt, ja ko līdzīgu paziņotu eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītāji, rezultāts būtu nevis diskusijas, bet emocijas. Oficiālajai stratēģijai alternatīvu piedāvājumu izstrāde un uzturēšana sistēmas ietvaros ASV tikmēr ir sena tradīcija, un ir arī piemēri, kad šādas, iepriekš ēnā atradušās stratēģijas iekšpolitisku vai ārpolitisku iemeslu dēļ īsā laikā ir kļuvušas par dominējošām un oficiālām.

Attiecīgi – ja šobrīd Linds un The National Interest (aiz izdevuma stāvošā domnīca) arī nepārstāv t. s. meinstrīmu, tad tas nepavisam nenozīmē, ka viņu atbalstītās un virzītās koncepci jas tādā vai citādā mērā nevar kļūt par oficiālām jau drīzā nākotnē. Ja (vai drīzāk – kad) radīsies pieprasījums pēc reālpolitikas, tā prožektoru gaismā iznāks gan šī virziena koncepcijas, gan eksperti un domnīcas, kas tādas izstrādā. Tostarp kā potenciāli iespējamais šādas iznākšanas laiks tiek minēts 2025. gads – pēc nākamajām ASV prezidenta vēlēšanām. Un tas ir pilnībā pietiekams iemesls, lai paturētu uzmanības lokā šādu ideju un stratēģiju attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē