Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Skolās mācās audzēt pārtiku

No permakultūras metodēm līdz viedajām tehnoloģijām.

Šī gada pavasarī Pasaules Dabas fonds kopā ar sadarbības partneriem īstenoja grantu konkursu Ielaid skolā dabu. Skolas varēja pieteikt idejas, kas sekmēs dabas daudzveidību skolas apkaimē, šogad īpašu uzmanību pievēršot pārtikas audzēšanai. Atbalstu bioloģiskās daudzveidības attīstībai skolu teritorijās saņēma septiņas Latvijas skolas, viena no tām ir Rīgas Katoļu ģimnāzija, kurā viesojās arī Dabas Diena.

Izzina, praktiski darbojoties

"Programma Ielaid skolā dabu tiek īstenota jau otro gadu, lai rosinātu skolotājus kopīgi ar skolēniem ieviest inovatīvus vides izglītības risinājumus, vairojot dabas daudzveidības klātbūtni skolu teritorijās. Īstenojot šo programmu, mēs ceram, ka ilgtermiņā tiks popularizēti un ieviesti labās prakses piemēri skolās, kas dažādos izglītības procesu un iesaistīs skolēnus praktiskā dabas daudzveidības izzināšanā. Programmu Ielaid skolā dabu mēs varam realizēt, pateicoties korporatīvajiem atbalstītājiem. Šogad ar uzņēmuma Lidl Latvija atbalstu septiņas skolas dažādos Latvijas reģionos ir veiksmīgi īstenojušas šādus projektus," teic Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis.

Realizējamo projektu idejas sniedzas no siltumnīcas izveidošanas, kurā ar tehnoloģiju palīdzību tiks audzēti dažādi augi ar hidroponikas un aeroponikas metodēm, līdz vertikālo dārzu dobēm. Dārzos tiks audzēti gan dārzeņi, gan dažādi zaļumi, gan ogulāji un augļu koki, notiks arī jau esošu dārzu pilnveidošana, lai audzētu plašāku augu klāstu, tostarp arī ārstniecības augus.

Aktualizē veselīga uztura tēmu

Pie Rīgas Katoļu ģimnāzijas ir iekopts dārziņš. Augstajās dobēs sastādīti dažādi dārzeņi, garšaugi, zaļumi un zemenes, iedēstīti arī augļu kociņi un ogu krūmi.

"Man bija vēlme vairāk iesaistīties skolas dzīvē jau no brīža, kad mana meita Katrīna sāka mācīties pirmajā klasē, tagad viņa ir jau trešajā, bet dēls Valters uzsācis mācības pirmajā klasē. Mēs, vecāki, nākam uz sapulcēm un pasākumiem, bet daudz domāju – kas ir tas, ko es māku, zinu un varu, lai bagātinātu skolas dzīvi? Gribēju aktualizēt tēmu par veselīgu, sezonālu ēdienu, jau labu laiciņu dzīvoju ar ideju, cik jauki būtu pie skolas ierīkot dārzu, tas būtu labs iemesls sarunai ar bērniem veselīga uztura tēmas aktualizēšanai. Pavasarī pamanīju šo Pasaules Dabas fonda konkursu un likās, ka tā ir iespēja savu ideju realizēt. Finansējums bija pāri par 1000 eiro, kas noderēja materiālu, augsnes un dēstu iegādei. Lieliski, ka ir šāds sociāls projekts, jo vecāku un skolu līdzekļi bieži vien ir ierobežoti, bet vajadzību un ideju ir daudz," pastāsta Elīna Novada, Ielaid skolā dabu projekta koordinatore Rīgas Katoļu ģimnāzijā.

Kad projekta pieteikums tika apstiprināts un piešķirtais finansējums ieripoja skolas kontā, kopā ar skolas bērnu vecākiem notika dārziņa ierīkošanas talka – teritorijas sakopšana, augsto dobju izveidošana un, protams, sēšanas un stādīšanas darbi. Vecāki sanagloja kastes dobēm, kopā ar vecākiem bērni paši tās krāsoja, visi kopā arī sēja un stādīja. Dobes veidotas pēc kārtainības principa, apakšējo slāni veido skolas teritorijā talkās vāktie zari un koku lapas. Audzēšanai un mēslošanai izmantoti tikai dabiski, videi draudzīgi līdzekļi.

Ideju netrūkst!

"Netālu dzīvoju, tāpēc vasarā kopā ar bērniem dārziņu pieskatīju – laistījām, ravējām. Zemeņu dobēs vēl septembrī ienākas ogas, aug salāti, ķirbji, ziedi – svarīgi, lai klātesošs ir arī skaistums. Bērni starpbrīžos atskrien uz dārzu, atrod kādu gurķi vai citu dārzenīti un uz vietas apēd. Tāda ir mana ideālā versija par to, kā bērni pilsētā, skolā var izjust lauku klātbūtni, izprast procesu, kā no sēkliņas izaug auglis vai dārzenis," par ieceres īstenošanos priecājas Elīna.

Dārzs ir noderīgs arī mācību procesā – apgūstot zināšanas par augu vairošanos un augšanu, stundas tika novadītas ārā pie dārza, bērni pētīja un zīmēja, skatoties uz augiem dārzā.

Šis projekts ir starta platforma arī citām idejām – iespējams, ka kaut kad taps kukaiņu māja, varbūt pat tiks ierīkots kāds bišu strops.

"Bērniem ir lepnums, gandarījums – tas ir mūsu dārzs! Grib laistīt, sēt, stādīt. Ja tikai bērnus uzaicina, viņi vienmēr ir gatavi un atvērti darboties," novērojusi Elīna Novada. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena