Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par lāci

Pagājušonedēļ sabiedrības uzmanības lokā nonāca ziņas par lāci Gulbenes novadā, kuram bija novērojama lāčiem netipiska uzvedība – viņš nevairījās no cilvēku klātbūtnes, bija manāms apdzīvotās vietās, nāca ārā no meža ceļmalā pārtikas meklējumos.

Ne viens vien nesaprātīgs cilvēks mēģināja lācim tuvoties, pat veselas ģimenes centās uzņemt selfijus kopā ar lāci un viņu barot. Diemžēl viss izvērtās tā, ka lāci nācās likvidēt… Ukrainas kara ziņu kontekstā šī var šķist nenozīmīga informācija, taču parāda šokējošu cilvēku stulbumu, aprobežotību un ļaunprātību. Mēdz teikt, ka mūsdienās dzīvojam informācijas burbuļos, kas veidojas no mūsu interesēm, draugu loka un nodarbošanās jomas. Manā burbulī šķiet, ka informācijas par apkārtējo vidi, dzīvnieku dabu, uzvedību mežā, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, ir gana daudz. Taču lāča gadījums liek domāt – nu, kādā veidā ar cilvēkiem ir jārunā, kā viņi ir jāizglīto, lai iedotu elementāras zināšanas par norisēm dabā? Kāda velna pēc ir jābāžas virsū savvaļā mītošam lācim?! Gribi selfiju ar lāci fonā – brauc uz Līgatnes dabas takām, stāvi pacietīgi un gaidi, kad kāds lācis pienāks tuvāk, un fotografējies uz veselību!

Dumju cilvēku dēļ šis lācis ir beidzis savu dzīvi! Turklāt, kā vēsta Dabas aizsardzības pārvalde, veterinārārstu veiktā sekcija liecina, ka brūnais lācis, kas tika iemidzināts, lai novērstu sabiedrības apdraudējumu, sirga ar kuņģa čūlu un tam bija iekaisis zarnu trakts. Šādas slimības pakļauj dzīvnieku ilgstošām mocībām un lēnai nāvei. Pēc kuņģa satura redzams, ka pēdējā laikā tā barību veidojuši lācim nepiemēroti produkti, tostarp cigarešu izsmēķi un čaumalas. Diemžēl kuņģī bija iestrēdzis arī plastmasas iepirkumu maiss.

"Autobusu pieturās lauku apvidos nereti vērojam garāmbraucēju atstātus maisiņus ar visa veida, tajā skaitā pārtikas, atkritumiem. Neviens neaizdomājas, ka patiesībā ceļmalā tiek noliktas dzīvnieku lamatas. Ne lācis, ne kāds cits dzīvnieks neizlobīs salipušu karameli, sakusušu šokolādes konfekti, citu iepakotu pārtikas produktu vai tā pielipušās atliekas no tikpat kārdinoši smaržojoša plastmasas iepakojuma. Nonākot dzīvnieka kuņģī, šī plastmasā "ieslodzītā" pārtika nevis sagremojas, bet rūgst, izdalot kaitīgas gāzes un skābes. Uzpūtušies plastmasas burbuļi var neatgriezeniski nosprostot zarnas," situāciju komentēja Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns.

Lāča eitanizēšana varētu likties sateigts lēmums, un vai tad nevarēja atrast citu risinājumu? DAP gan skaidro, ka nevienā no zoodārziem, ne arī Līgatnes dabas parkā neesot bijuši brīvi voljeri un jauna izbūve esot bijis pārāk dārgs un laikietilpīgs projekts. Neviens no lāča barotājiem uzņemties atbildību par dzīvnieka likteni nedz vēlējās, nedz arī bija spējīgs. Cilvēku neapdomīgi uzsāktās piebarošanas rezultātā lācis bija zaudējis jebkādas savvaļas dzīvnieka izdzīvošanas prasmes, tas nebaidījās no cilvēka un tā radītajiem trokšņiem vai automašīnām.

Tādējādi pastāvēja tieši draudi sabiedrības drošībai. Jāpiebilst gan, ka neviena cita suga, izņemot cilvēku, nav radījusi tik daudz draudu un nodarījusi tādu kaitējumu citām sugām un planētai kopumā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena