Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Laiks izvēlēties bioloģisko pārtiku!

Eiropas Savienībā septembri atzīmē kā Bioloģiskās pārtikas mēnesi. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) aicina pircējus septembrī pievērst lielāku uzmanību pārtikas ražošanas ietekmei uz vidi un sabiedrības veselību.

Savukārt tieši 23. septembris kopš 2021. gada visā Eiropā tiek atzīmēts kā Bioloģiskās pārtikas diena, lai uzsvērtu katra pircēja iespēju, iegādājoties pārtiku, izdarīt izvēli par labu savai un planētas veselībai un atbalstīt godīgu pārtikas ceļu no ražotāja līdz patērētājam.

Kaut šķiet, ka par bioloģisko pārtiku gadu gaitā runāts daudz un skaidrojumu netrūkst, joprojām ir ļaudis, kuri īsti neizprot, ko nozīmē bioloģiska saimniekošana. Kādam šķiet, ka bioloģiski ir visi pašu vai lauku kaimiņu tantiņas audzētie labumi, vēl cits domā, ka tās ir īpašas šķirnes un garšas veltes. Vai bioloģisks ir tas pats, kas ekoloģisks? Termini "bioloģisks" un "ekoloģisks" ir līdzvērtīgi, un to lietojumu nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes regula (ES) 2018/848 par bioloģisko ražošanu un bioloģisko produktu marķēšanu. Nē, iedzīvotājiem regula nav jālasa, lai atpazītu bioloģisku produktu. Nav arī jāpagaršo, jāpasmaržo vai jātic pārdevējam uz vārda. Par bioloģisku vai ekoloģisku pārtiku drīkst saukt tikai tad, ja tai ir piešķirts bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts. Tas nozīmē – ja uz pārtikas produkta ir apzīmējums "bioloģisks", "ekoloģisks", "bio" vai "eko", meklējiet marķējumu – zaļo lapiņu! Tie, kas ieguvuši sertifikātu, ar bioloģisko statusu parasti lepojas un norāda, piemēram, uz produkta iepakojuma, marķējot to ar ES atzīto bioloģiskās pārtikas marķējumu. Tātad, lai atpazītu bioloģiskos produktus, uz iepakojuma jāmeklē bioloģiskās pārtikas marķējums – Eiropas Savienības zaļā ekolapiņa.

Ja kāds apgalvo, ka viņa audzētais ir bioloģisks vai ekoloģisks, bet marķējuma nav, jo tiek tirgoti, piemēram, sverami produkti, jāpalūdz, lai tirgotājs uzrāda bioloģisko sertifikātu, kuru izsniegušas kontrolējošās iestādes – sertifikācijas institūcija Vides kvalitāte vai VSIA Sertifikācijas un testēšanas centrs. Sertifikātā jāpievērš uzmanība tam, kuras produktu grupas ir sertificētas, – zemnieku saimniecība var audzēt daudz, bet bioloģiski sertificēta ir tikai daļa produkcijas.

Ja gribas vēl dubultā pārbaudīt, vai sertifikāts ir īsts, meklējiet saimniecību vai ražotni Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrā www.pvd. gov.lv

Bioloģiskā pārtika no konvencionālās atšķiras ar to, ka audzēta bez ķīmiskiem pesticīdiem pret kaitēkļiem, bez ķīmiskiem herbicīdiem nezāļu iztīrīšanai un bez ķīmiskiem līdzekļiem slimību apkarošanai. Bez toksiskā kokteiļa, kurš gadu gadiem uzkrājas vidē un mūsu organismā. Bioloģiskā pārtika nesatur ģenētiskos modificētus organismus (ĢMO), bet produkti, kas ražoti no bioloģiskajā lauksaimniecībā audzētām izejvielām un marķēti ar bioloģisko sertifikātu, nesatur kaitīgās E vielas, mākslīgos konservantus, krāsvielas vai smaržvielas. Arī dzīvniekiem tiek nodrošināta augstāka labturība ‒ tie dzīvo, nevis tikai ražo pienu vai olas. 

Vai bioloģiskā pārtika garšo labāk vai vismaz citādi? Tas atkarīgs no šķirnes un no ēdāja gaumes, taču ne velti daudzi zinoši šefpavāri savu restorānu virtuvēs tiecas izmantot bioloģiskos produktus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena