Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izložņāt alas un klintis

Viens mazulis somā, otrs pie rokas, un aiziet – piedzīvojumos!

Linda Šabliko audzina četrus un vienu gadu vecus bērnus un šobrīd izbauda pilna laika mammas darbu, bet viņas vīrs ir pasākumu DJ – šo ģimenīti pamanīju Instagram, kur Linda dalās ar iedvesmojošām bildēm, apceļojot Latviju. "Īsi pirms mana dekrēta atvaļinājuma sapratām, ka ir grūti nosēdēt četrās sienās, un mājās visiem bija garlaicīgi. Arvien biežāk sākām riņķot pa dzimto pilsētu Ogri. Līdz dienai, kad es iedomājos, ka mēs taču varam arī kur tālāk aizbraukt!" Linda stāsta. Domāts – darīts!

Tavas ģimenes iemīļotākie maršruti ir dažādas alas, smilšakmens klinšu atsegumi un tamlīdzīgas vietas?

Jā. Šobrīd esam apmeklējuši kādu ceturto daļu no Latvijas alām un vairākiem atsegumiem. Mums ļoti mīļš ir Gaujas Nacionālais parks. Kādu laiku katras brīvdienas braucām tikai tur, jo tur tiešām ir ko redzēt!

Mūsu favorīti ir Vikmestes dabas taka, Kubeseles dabas taka, Cecīļu dabas taka, Cīrulīšu dabas taka, Cēsu sarkanās klintis, Satezeles pilskalns, Kvēpenes pilskalns, Piķenes krauja, Sietiņiezis, Lielā ellīte un Līču-Laņģu klintis, kā arī Līgatnes Ānfabrikas klintis, Lustūzis un citas dabas pērles.

Kā radās interese par šiem specifiskajiem objektiem?

Mani ļoti saista pirmatnēja vide. Vietas, kur nav daudz cilvēku, nav bijusi nekāda iejaukšanās, patiesībā tieši šie objekti ir mani mīļākie! Tā atklājuma sajūta ir fantastiska.

Kā izvēlaties galamērķus? Kur meklējat informāciju?

Man ļoti simpatizē Streelnieks.lv maršruti, Vietas.lv, no lietotnēm viennozīmīgi mani favorīti ir – EnterGauja, Dodies.lv, Dabas tūrisms. Šobrīd arī Instagram var atrast ļoti daudz dabas mīļotāju, kas dalās ar saviem piedzīvojumiem.

Ko ieplānots apceļot šovasar?

Ļoti gribam atklāt Vaidavu. Aizbraukt uz plaisalu pie Vaidavas muižas. Redzēt Vaidavas pilskalnu un alu. Un pārgājiens gar Strīķupi arī ir plānā.

Mums pilnīgi neatklāta ir Latgale. Tā ir manas vecmammas dzimtā vieta, tādēļ arī turp vēlos doties.

Vai ceļojat jebkurā gadalaikā?

Mums patīk domāt, ka nav nepiemērotu laikapstākļu, bet gan nepiemērots apģērbs! Tādēļ mīlam doties dabā visos gadalaikos. 

Jūs ceļojat ar bērniem – cik tas ir viegli vai grūti?

Latviju apceļojam kopā ar Elzu (4 gadi) un Evertu (1 gads). Mazāko pārnēsājam speciālā mugursomā, kas ir izcils palīgs, bet vecākais bērns iet savām kājām, ja maršruts ir viegls, ar labu segumu un bez šķēršļiem. Tad, protams, ir grūtāki maršruti, kur četrgadniekam ir sarežģītāk iet. Tajos brīžos saprotam, ka šis ir jāatliek uz vēlāku laiku, un neķeram kreņķi. Ja runājam par emocijām, tad ļoti daudz šķēršļu uzliekam mēs paši – vecāki. Ļoti daudz aizspriedumu patiesībā ir mūsu galvā. Bērni tiešām spēj vairāk, nekā mēs domājam!

Protams, neizpaliek arī piedzīvojumi. Reiz gājām gar Līgatnes upi, bet pēc kilometra sapratām, ka četrgadniekam būs par grūtu, taču tajā brīdī ieraudzīju kādu strautiņu, izdomājām, ka iesim tur, un pilnīgi netīšām atklājām mums nezināmu alu un gravu. Lieki būtu teikt, ka segums zem kājām bija pats labākais, kas pavasarī var būt, – īsta dubļu vanna. Šļūkājām, pa stāvo kalnu kāpjot augšā, kāds smejoties, cits baidoties. Bet gandarījums par atklāto vietu ir vēl aizvien!

Kādēļ ir svarīgi bērnus ņemt līdzi?

Šobrīd pasaule ir ļoti attālinājusies no dabas. Tāpēc es gribu būt saviem bērniem dabas iedvesmotāja! Es vēlos, lai viņi saprot, kāpēc daba ir īpaša un kāpēc jāsargā vide. Mēs piedalāmies arī #navjaugrūti iniciatīvā un lasām atkritumus, ko citi ir atstājuši.

Ar katru pārgājienu bērnā raisās kas pilnīgi nebijis. Dabā bērnam nav gatavu rotaļlietu, tur viņa fantāzija sāk strādāt! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena