Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gladiola - vasaras nogales dārza rota

Kad maijā siltums nostabilizējies, ir laiks ķerties pie gladiolu stādīšanas. Tā kā atkarībā no stādāmo sīpolu lieluma un no šķirnes to ziedēšanas laiks ir no jūlija otrās puses līdz pat pirmajām rudens salnām, gladiolas varat stādīt dažādos laikos, ar nedēļas divu atšķirību, un tās priecēs visu vasaras otro pusi.

Latvijas Gladiolu draugu kluba prezidents selekcionārs Laimonis Zaķis stāsta, ka pasaulē esot ap 10 000 dažādu gladiolu šķirņu, Latvijas dārzkopju apritē ap vairākiem simtiem - sīkziedu, milzīgu ziedkausu, krāsainas, vienkrāsainas, pat zaļas. Daudzas šķirnes izveidojis arī viņš pats.

Gladiolām patīk augt saulainās, atklātās, nenoēnotās vietās un atrasties citai no citas 20-25 cm attālumā. Tām tīk augsne, kas bagāta ar organiskām vielām, vidēji smaga smilšmāla vai mālsmilts ar stabilu mitruma režīmu, kur iepriekš gladiolas nav augušas. Visātrāk uzziedēs gladiolas no 1. lieluma sīpola, kas ir 3-3,2 cm diametrā liels, 3. lieluma (ap 2 cm diametrā) sīpoli izaugs vēlāk. Viskrāšņāk un agrāk uzziedēs sīpoli, kuri iepriekšējā gadā vai pirms gada izaudzēti no vairsīpoliņiem. Jāatceras, ka gladiolas bumbuļsīpols dos augstas kvalitātes ziedus četras piecas sezonas. Bumbuļsīpolam novecojot, tas kļūst plakans, krunkains, asns - vārgs.

Ja vēl neesat ieziemotos sīpolus atmodinājuši, ir pēdējais laiks to darīt, adaptējot istabas temperatūrā - sīpoliņus izklāj plānā slānī ar asniņiem uz augšu un patur vismaz nedēļu. Segzvīņas obligāti noņemt nevajag, taču jāpārliecinās, vai sīpols nav bojāts. Zaķis uzsver, ka sīpolus kodināt vai miglot nevajag, tas esot novecojis paņēmiens. Sīpoli, pareizi saglabāti (ziemā turēti sausā vietā +4, +6 grādu temperatūrā un iestādīti atbilstošā vietā, neslimos, ja vien nebūs dārzā ievazāta kāda kaite.

Gladiolas regulāri jālaista. Kad tās beidz ziedēt, var novākt sīpolus - parasti iesaka gladiolu novākšanu veikt septembra otrajā pusē, pabeigt - oktobra pirmajā pusē. Sīpolus notīra, sašķiro un liek glabāties atbilstošos apstākļos.

Ja gladiolu sīpolus pērkat, L. Zaķis iesaka iegādāties kādu no vietējām šķirnēm vai no tādām valstīm, kuru klimats ir līdzīgs Latvijas laikapstākļiem. Populāras esot vairākas Krievijas, Čehijas, Lietuvas šķirnes. ASV esot daudz interesantu gladiolu šķirņu, bet Latvijā tās ne vienmēr iedzīvojas un spēj uzziedēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena