Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ekoskolu tīkls izplešas

Vides apziņas un zaļās domāšanas veidošanā liela loma ir ģimenes dzīvesveidam, protams, arī skolai. Tāpēc prieks, ka Latvijā arvien aktīvāk attīstās Ekoskolu tīkls.

11. septembrī svinīgā ceremonijā par ieguldījumu vides izglītībā un vides aizsardzībā tika godinātas 195 izglītības iestādes. No tām 90 izglītības iestādes saņēma prestižo starptautisko Zaļo karogu, tostarp piecām izglītības iestādēm tika piešķirts augstākais programmas apbalvojums – Ekoskolu Zaļais karogs ar vēstnieku statusu, 52 iestādes ieguva Latvijas Ekoskolu sertifikātu.

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē, kas šogad svin 30. jubileju.

Ekoskolu programmu pasaulē koordinē organizācija Foundation for Environmental Education (FEE International), kas ir 1987. gadā Leidenē (Nīderlande) dibināta bezpeļņas nevalstiskā organizācija. 1987. gadā FEE ieviesa Zilā karoga balvu – vides akreditāciju pludmalēm un jahtu piestātnēm (tā joprojām tiek piešķirta arī Latvijā). Pēc Zilā karoga panākumiem FEE International konstatēja, ka ir jārisina skolā balstīta vides izglītība. 1992. gadā ANO konferencē par vidi un attīstību Riodežaneiro (Brazīlija) tika uzsvērta jauniešu vadītas vides rīcības nozīme, uz ko reaģējot, FEE International izstrādāja Ekoskolu koncepciju. Programma pirmo reizi tika izmēģināta 1992. gadā Dānijā, bet 1994. gadā tika ieviesta jau arī Vācijā, Grieķijā, Anglijā un citur.

Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas ap 200 izglītības iestāžu no pirmskolām līdz pat augstskolām, bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Ekoskolu programmā var darboties, arī nepretendējot uz ekoskolas statusu, bet vienkārši piedaloties programmas vides izglītības aktivitātēs: akcijās, kampaņās, konkursos, apmācībās, pieredzes apmaiņās, forumos u. c.

Skolas līdzdalība Ekoskolu programmā norisinās caur vides pārvaldes sistēmas izveidošanu un darbību, kā arī skolas regulāru darbu ar apkārtējās vides jautājumiem. Ir septiņu soļu kritēriji, kurus nepieciešams īstenot skolai, lai iekļautos ekoskolu sistēmā. Kādi tie ir un kā tos ieviest, palīdz saprast Vides izglītības fonda Ekoskolu programmas speciālisti – tā ir nevalstiska organizācija, kura koordinē ekoskolu aktivitātes Latvijā. Lai pievienotos ekoskolu pulkam, izpētiet vietni www.ekoskolas.lv un sazinieties ar kādu no koordinatoriem!

Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem vides izglītības mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā. Tā ir uz rīcību balstīta mācību sistēma, kuras zināšanas un prakse tiek nodota gan kopienas (ģimene, pašvaldība u.  tml.) ietvaros, gan, gribētos cerēt, no paaudzes paaudzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena