Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dabas muzejs pašiem mazākajiem

Ieteicams izvēlēties tēmu un kārtīgāk izpētīt konkrētu ekspozīciju

Šķiet, ka Latvijas Nacionālais dabas muzejs ir viens no visapmeklētākajiem Latvijas muzejiem, kuru jo īpaši iecienījušas ģimenes ar bērniem un skolēnu ekskursiju grupas. Aizvadītajā nedēļas nogalē muzejā notika gan Sēņu izstāde, gan izdevniecības Liels un mazs rīkotā Māras Zālītes grāmatas Tango un Tūtiņa sēnēs atvēršana, tādēļ man šķita, ka ir īstais brīdis ar Dabas muzeja gudrībām iepazīstināt arī savu četrgadnieci. 

Fokusēties uz noteiktu tēmu

Jāsaka gan, ka tematiskās aktivitātes un izglītojošās programmas muzejs piedāvā bērniem no piecu gadu vecuma, un, kaut arī neviens vecums nav par jaunu, lai dotos uz muzeju, pavisam maziņajiem būs pagrūti jēgpilni uztvert un saprast ekspozīcijās redzamo. Jebkurā gadījumā – viena muzeja apmeklējuma laikā nav iespējams pamatīgi iepazīties ar visām ekspozīcijām, tādēļ ieteicams izvēlēties konkrētu tematu, kuram pievērst padziļinātu uzmanību – vai tie būtu dzīvnieki, vai putni, botānika, vai ieži (šī gan ir vissarežģītākā un specifiskākā no visām muzeja ekspozīcijām). Ideāli, ja muzeja apmeklējums ir kā daļa no plašāka izziņas procesa, piemēram, papildinājums lasītai grāmatai, aktivitātēm bērnudārzā vai skolā un tamlīdzīgi. Tāpēc uz muzeju var nākt kaut katru sezonu, ik reiz ko jaunu atklāt te ir gan jauniem, gan veciem.

Sēnes ir ļoti populāras

Izvēloties dabas muzeja apmeklējuma dienu, tieši to arī nolēmām – ir konkrēta tēma, aktivitātes un tā ir aktuāla arī ārpus muzeja telpām, jo, kaut nevarētu teikt, ka esmu liela sēņotāja (taisnības labad jāatzīst, ka pilnīgi droši pazīstu tikai gailenes un baravikas, tāpēc nekad nevienas citas sēnes nelasu, bet atšķiru vēl arī, protams, sarkanās mušmires), dažas reizes sezonā uz mežu ar groziņu dodamies visa ģimene, arī bērni. 

Taisnība laikam būs, ka latvieši nudien ir sēņotāju tauta, jo rinda pēc biļetēm stiepās krietni ārpus muzeja ēkas. Tādu burzmu kā Sēņu izstādē nebija sen nācies piedzīvot nevienā muzejā! Bet izstāde tik tiešām bija iespaidīga! Savam "sēņu aklumam" par attaisnojumu jāsaka, ka varbūt labi vien ir, jo Latvijā ir gana daudz indīgu sēņu, toties, kā izrādās, ēdamas ir tādas, kuras redzot ne prātā neienāktu tās likt groziņā, piemēram, krokainais rumpucis.

Jāiet sameklēt dabā!

Mēs ar Katrīnu izdomājām sev uzdevumu – mēģinājām noteikt, kuras sēnes mums šķiet visskaistākās. Interesanti, ka ir tādas sēnes, kurām piemīt neparasta smarža. Dažas ož ļoti slikti, bet citas smaržo. Zemes pūpēdis, kurš arī vizuāli drusku izliekas par šokolādes konfekti, nudien arī smaržo pēc šokolādes! Smaržīgās sēnes bija īpaši atlasītas, un tās bija iespējams pasmaržot. 

Ļoti interesanta bija iespēja mikroskopā aplūkot sēņu cepurīšu iekšpusi un vērot, kā "tuvplānā" izskatās sēņu himenofors – augļķermeņa daļa, kas uz savas virsmas nes sporas veidojošo slāni – himēniju. Himenofora veids ir svarīgs sēņu sugu noteikšanā. Svarīgākās tā formas ir lapiņas, adatiņas un stobriņi, taču tas var būt arī gluds, krokains vai labirinta veida. Muzejā varējām izpētīt lapiņu, stobriņu un adatiņu himenoforu.

Par sēnēm informāciju var atrast arī muzeja botānikas ekspozīcijā.

Kā jau vēsta stāsta nosaukums Tango un Tūtiņa sēnēs, arī grāmatiņas atvēršanas pasākums vijās par un ap sēņu tēmu. Šo gan nevarētu uzskatīt par dabas izziņas grāmatu, taču izlasot atklājām gan šo to jaunu, piemēram, ka zemeszvaigzne ir reta un Sarkanajā grāmatā ierakstīta sēņu suga, ka no tintenes var iegūt tinti un vai tiešām dzīvniekiem mušmires ir tāda kā "aptieciņa". Un kas tad īsti ir suņu sēnes? Viens nu ir skaidrs – mums jāpapildina sava bibliotēka ar Lielo sēņu grāmatu, lai atrastu atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, un, dodoties uz mežu, visticamāk, uz daudzām sēnēm tagad skatīsimies jau pavisam "citā gaismā".

***

Muzeja aktivitātes ģimenēm un bērniem

Latvijas Nacionālo dabas muzeju ir iespējams apmeklēt gan patstāvīgi, gan izvēloties ekskursiju vai nodarbību ar muzeja darbinieku – gidu. Ekskursiju vai nodarbību iespējams pieteikt arī individuāli ģimenei. Lai savu apmeklējumu padarītu aizraujošāku un dažādotu pieredzi, muzejā iespējams izmantot audio gidu, kā arī ieteicams sekot līdzi informācijai par gaidāmajiem pasākumiem. Pilnvērtīgākam muzeja apmeklējumam noderēs muzeja speciālistu sagatavotās darba lapas. Tās ir aizpildāmas, apskatot muzeja ekspozīcijas. 

Zinātkāro ģimeņu sestdienās muzejs aicina apmeklēt individuālas nodarbības par dažādiem dabas tematiem, tās paredzētas ģimenēm ar bērniem vecumā no pieciem līdz 10 gadiem. Nodarbības vada muzejpedagoģe Eleonora Zuimača. Tās norisinās sestdienās no plkst. 11.00 līdz 15.00 ekspozīcijā – dabas izziņas istabā Par Zemi, Sauli un mums. Uz nodarbībām nepieciešama obligāta iepriekšēja pieteikšanās.

Katra mēneša pēdējā sestdiena muzejā ir veltīta ģimenēm ar bērniem vecumā no pieciem līdz 12 gadiem. Pasākuma dalībnieki saņem uzdevumu grāmatiņu un tiek aicināti iesaistīties dažādās izglītojošās aktivitātēs kopā ar muzeja speciālistiem. Ik mēnesi Ģimenes diena atvēlēta kādam aktuālam dabas tematam.

Dabas muzejā iespējams arī nosvinēt bērna dzimšanas dienu. Programmas Dzimšanas diena muzejā laikā bērni iepazīst Latvijas un pasaules dabu. Jubilāru un viesus sagaida uzdevumu risināšana, tematiskas spēles, radoša darbošanās un ekskursija pa muzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena