Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ainava bez plastmasas pudeles

Kad mēs dodamies dabā, vienalga, vai tas būtu skrējiens pa takām, laivu brauciens vai pārgājiens, mēs baudām jau gatavu «produktu» – paņemam visu to labo, ko daba un izvēlētā aktivitāte mums var sniegt, atļaujam sev atrast piedzīvojumus, attīrīt emocijas no ikdienas stresiem, saelpoties smaržas, saklausīties dzīvas skaņas – putni čivina un klaigā, vardes kurkst, ūdens urdz, vējš čīkstina vecu koku, kukaiņi sīc… Tik forši!

Varam priecāties, cik pasaule apkārt ir dzīvības un kustības pilna, kā viss iet savu ierasto gaitu, cikliski un pareizi. Ir brīnišķīgi vērot pavasara ziedoni ainavā, kas paveras ielejā, stāvot virsotnē, kura veidojusies nez cik tūkstošiem gadu pirms tevis, un vienlaikus justies tam visam piederīgs. Harmonisks. Un paņemam iedvesmu, pozitīvas emocijas un tādi labdabīgas enerģijas uzlādēti dodamies atkal savās ikdienas gaitās, zinot, ka brīdī, kad ievajadzēsies šo emociju, mums atkal būs kur iet un to paņemt.

Tā mēs, pat labu gribot, esam drusku kā tādi dabas patērētāji, ļoti bieži nemaz neaizdomājoties, cik mūsu ikdienas gaitas ir saistītas ar norisēm dabā, kā pavisam netieši mūsu izvēles atstāj ietekmi, kādu nemaz nevajadzētu atstāt – pat ja tā uzreiz nav pamanāma.

Viena no tām saistās ar pavisam ikdienišķu vajadzību, kas sevišķi svarīga kļūst pārgājienos un vasarā, un tā ir nepieciešamība padzerties ūdeni. Mājās vai darbā to varam atrisināt vairāk vai mazāk vienkārši un videi draudzīgi, jo teju visur, kur pieejams ūdens no krāna, tas ir piemērots arī dzeršanai un pat vistālākajā lauku mājiņā iespējams tikt pie kvalitatīva dzeramā ūdens, kaut vai nopērkot filtru krūzi, kurā ūdens tiek izfiltrēts caur ogles filtru, tādējādi noņemot visus iespējamos piemaisījumus, kas ietekmē garšu un drošību. Dodoties "ārpusē", jau ir sarežģītāk, neskatoties uz to, ka mums ir paveicies dzīvot zemē, kur ūdens ir resurss, kura netrūkst.

It kā jau sarežģīts nav nekas – iegādājies izturīgu un vieglu pudeli, kurā vari paņemt ūdeni līdzi, un lieto vairākus gadus. Ir tik daudz dažādu glītu, ērtu un pat termo pudeļu, ka par to pieejamību stāstīt diez vai ir jēga. Tai pašā laikā jebkura veikala plauktā rindojas neskaitāmu ražotāju zīmolu un paveidu ūdeņi lielākās un mazākās plastmasas pudelēs, aplīmēti ar krāsaini apdrukātām etiķetēm. Acīmredzot ir pieprasījums.

Jā, es arī dažkārt nopērku ūdeni veikalā, ja ir gadījies aizmirst mājās savu pudeli un citur padzerties nedabūšu. Bet tas ir reti un man parasti uz sevi dusmas, ka esmu bijusi aizmāršīga un neorganizēta.

Ir cilvēki, kam gribas padzerties kaut ko ar garšiņām vai saldu. Bet tas arī ir vienkārši – iemet visparastākajā krāna ūdenī kādu gurķa šķēli, svaigas piparmētras lapu vai zemeni, un garšos lieliski. Un būs daudz veselīgāk nekā tās mistiskās ķīmiskās vielas un krāsiņas, kuru izcelsme un veids parastam patērētājam nemaz nav saprotama.

Atkritumu šķirošana, bez šaubām, ir lietderīga, bet vislabākais ir tos nemaz neradīt. 

Par to vērts atcerēties, skatoties uz tām burvīgajām dabas ainavām, kuras baudīt mēs dosimies šovasar. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena