Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Forumā piedalīsies arī pārstāvji no "Huawei", "Alibaba Group" un "Union Pay"

Teju 1000 dalībnieki Rīgā pulcēsies 16+1 valstu biznesa forumā

Sestdien Rīgā norisināsies vērienīgs 16+1 valstu biznesa forums, kurā pulcēsies teju 1000 dalībnieki, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Forums visas dienas garumā notiks viesnīcā Radisson Blu Hotel Latvia, Elizabetes ielā 55, Rīgā.
No plkst.11.30 līdz 12.45 norisināsies divas paralēlas diskusiju sesijas par transporta un loģistikas jautājumiem, kā arī par industrializāciju un ilgtspējīgu attīstību.

Savukārt plkst.15 ar foruma atklāšanas uzrunām uzstāsies Latvijas un Ķīnas premjerministri, kā arī uzrunas teiks abu valstu ekonomikas ministri.

Laika posmā no plkst.16.30 līdz 18 notiks divas paralēlas diskusijas, no kurām viena būs veltīta tūrismam un dzīvesstilam, bet otra - tirdzniecībai.

Visas dienas garumā foruma norises vietā notiks uzņēmēju divpusējās tikšanās.

LIAA direktors Andris Ozols iepriekš informēja, ka kopumā 16+1 valstu biznesa forumā reģistrējušies 862 cilvēki, no tiem 314 ir no Latvijas, bet 296 no Ķīnas. Tajā pašā laikā Ozols uzsvēra, ka šis nebūs Latvijas un Ķīnas biznesa forums, bet plašāks biznesa forums, kurā piedalīsies arī 278 pārstāvji no citām valstīm.

LIAA direktors stāstīja, ka biznesa forumā plānota plaša programma un tajā uzstāsies virkne uzņēmēju, tostarp uzņēmumu Alibaba Group, Union Pay, Huawei u.c. pārstāvji.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) iepriekš stāstīja, ka šogad Latvijas un Ķīnas ekonomiskās attiecības piedzīvo augstāko punktu abu valstu sadarbības pastāvēšanas vēsturē. Tāpēc Latvija 16+1 valstu biznesa forumā akcentēs vairākas sadarbības iespējas ar Ķīnu.

Pēc ministra teiktā, Latvijai prioritārs jautājums būs sadarbība transporta jomā. "Tā kā biznesa forumā kā novērotāji piedalīsies Baltkrievijas pārstāvji, Latvijai būs svarīgi runāt par tiem jautājumiem, kas saistīti ar Ķīnas kravu tālāku nogādāšanu no Baltkrievijas loģistikas centra Lielais akmens uz Latviju. Tāpat plānots runāt par sadarbības attīstīšanu aviācijas jomā, piemēram, tiešajiem avioreisiem starp Ķīnu un Latviju, tādējādi arī veicinot sadarbību tūrisma jomā," informēja Ašeradens.

Pēc ekonomikas ministra teiktā, patlaban Latvijā gadā ierodas aptuveni 13 000-15 000 tūristu no Ķīnas, kas ir neliels skaits, tāpēc, lai to vismaz trīskāršotu, tūristu piesaistē varētu palīdzēt tiešo avioreisu nodrošināšana starp abām valstīm. Sākotnēji tie varētu būt čarterreisi, bet vēlāk arī pastāvīgie reisi. Ašeradens arī norādīja, ka Rīgā varētu panākt vienošanos par Visa un Mastercard līdzvērtīgās Ķīnas nacionālās maksājumu sistēmas Union Pay ieviešanu Latvijā, kas Ķīnas tūristiem ļautu Latvijā norēķināties ar sev zināmās Union Pay sistēmas palīdzību.

16+1 valstu biznesa forumā plānots pārrunāt arī sadarbību ar Ķīnas e-komercijas uzņēmumu Alibaba Group, kas Ķīnā pilda tādas pašas funkcijas kā Eiropā Amazon vai Ebay.

Ašeradens piebilda, ka biznesa forumā tiks runāts par investīciju piesaisti no Ķīnas. "Patlaban Ķīnas uzņēmumi meklē iespējas sadarboties ar Rīgas ostu, tāpat ieceru līmenī ir daži citi projekti transporta un loģistikas sektorā. Ķīnas investorus arī varētu interesēt preču ražošana Latvijā, ko piegādāt Eiropas tirgum. Vairākas kompānijas jau paudušas gatavību darboties Latvijā," piebilda ekonomikas ministrs.
Pēc ekonomikas ministra teiktā, 16+1 biznesa forumā tiks spriests par sadarbību finanšu sektorā, par eksporta veicināšanu, par sadarbību izglītības jomā utt.

Ašeradens arī informēja, ka biznesa foruma laikā tiks paplašināta Latvijas un Ķīnas līgumtiesiskā bāze, jo plānots parakstīt vairākus starpvalstu līgumus, piemēram, tūrisma jomā, mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta jomā, par kopējas domnīcas izveidi, par sadarbību jaunā Zīda ceļa iniciatīvā, importa sertifikātu lietošanu, transporta tīklu integrāciju, kā arī tiks parakstīts memorands par ostu industriālo parku sadarbību. "Visi šie līgumi formalizēs abu valstu biznesa sabiedrības attiecības," uzsvēra ekonomikas ministrs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses