Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pēc restrukturizācijas tiks mainīts Hipotēku bankas nosaukums

Nākotnē tiks vērtēta VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) nosaukuma un zīmola maiņa, jo banka pēc pārveides noslēguma koncentrēsies tikai uz valsts atbalsta sniegšanu, un zīmola maiņa varētu būt loģisks solis, lai atspoguļotu bankas misiju.

Par to intervijā biznesa portālam Nozare.lv pastāstīja Hipotēku bankas valdes loceklis Jēkabs Krieviņš.

Viņš atzina, ka bankai dažkārt aizrādīts uz nedaudz maldinošo nosaukumu, jo finanšu iestāde jau vairāk nekā divus gadus neizsniedz jaunus hipotekāros aizdevumus. "Taču pagaidām par nosaukuma maiņu vēl neesam sprieduši," sacīja Krieviņš.

Vaicāts, kas mainīsies Hipotēku bankas darbībā, ja valdība pieņems lēmums uz bankas bāzes dibināt attīstības banku, Krieviņš norādīja, ka tā būtiski optimizēs darbu un vairāk sadarbosies ar komercbankām. "Šīs optimizācijas apjoms būs tieši saistīts ar to, kādi uzdevumi tiks doti attīstības bankai, kādi būs realizējamo programmu apjomi un finansēšanas metodes," skaidroja bankas pārstāvis.

Savukārt par potenciālo attīstības bankas sadarbību ar komercbankām Krieviņš stāstīja, ka klasiska pieeja paredz - attīstības banka nodrošina finanšu resursus, kādi komercbankām nav pieejami, ar garākiem termiņiem un zemākām procentu likmēm, bet komercbankas šos resursus tālāk nodod saviem klientiem.

"Attīstības institūcija uzņemas daļu riska un ar mērķprogrammu nosaka auditoriju, kam nauda ir piešķirama. Otra pieeja ir kopīgi finansēt projektus, kas vairāk attiecas uz lielākiem projektiem situācijās, kad komercbankas nevēlas uzņemties lielus riskus - parasti tas ir saistīts ar jaunu uzņēmumu izveidošanu vai augstas pievienotās vērtības projektiem," teica Krieviņš.

Hipotēku banka dibināta 1993.gadā kā valsts komercbanka. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Bankas koncernā darbojas meitasuzņēmumi Hipolīzings, Hipo fondi, HipoNIA un Riska investīciju sabiedrība.

Hipotēku banka 2011.gadā strādājusi ar 1,73 miljonu latu peļņu. Bankas bruto aktīvu apjoms 2011.gadā samazinājās par 52,7 miljoniem latu jeb par 7%, sasniedzot 755,5 miljonus latus. Līdzīgi kā finanšu sektorā kopumā, Hipotēku bankas bruto kredītportfelis samazinājās par 13%, sasniedzot 519,2 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis - 217,2 miljoni latu (42% no portfeļa) - un komercaizdevumu portfelis - 302 miljoni latu (58% no portfeļa).

Virzoties uz pārveidi par attīstības institūciju, 2011.gadā Hipotēku banka turpināja kreditēt valstij svarīgas jomas, valdības uzdevumā finansējot uzņēmējdarbības sākšanu, attīstību un veicinot uzņēmumu konkurētspēju. Aizvadītajā gadā banka piešķīrusi finansējumu 91,2 miljonu latu apmērā.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem Hipotēku bankas tirgus daļa banku sektora kopējos aktīvos pagājušā gada nogalē bijusi 3,6%, ierindojot banku 8.vietā starp 31 banku.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses