Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Maxima Latvija: Jauno palešu ieviešanu esam piedāvājuši, nevis pieprasījuši

Jaunās paletes Maxima Latvija saviem piegādātājiem un produktu ražotājiem nav pieprasījusi, bet gan piedāvājusi vienoties par šāda standarta palešu ieviešanu, portālam Diena.lv norādīja Maxima Latvija pārstāvis Ivars Andiņš. "Esam pārliecināti, ka šis jautājums nekādā veidā neietekmēs sadarbību ar ražotājiem un piegādātājiem vai pašu preču piegādi," sacīja lielveikalu ķēdes pārstāvis.

Aprīļa sākumā lielveikalu ķēde Maxima ražotājiem nosūtīja vēstuli ar ziņu, ka no 1.maija tirgotājs ievieš jaunu palešu standartu. Maxima arī sagatavoja izmaiņas piegādes līgumos un aicināja jaunos dokumentus parakstīt. Ieviešot minēto standartu, Maxima sola virkni priekšrocību - ilgāku palešu kalpošanas laiku, drošāku preču pārvietošanu u.c. Vēstulēs gan nekas netika minēts par palešu izmaksām, kuras būs pilnībā jāsedz ražotājiem, pirmdienas rītā vēstīja Latvijas Radio.

I.Andiņš portalām Diena.lv norādīja, ka vienotu standartu sertificētu palešu ieviešanai Latvijā ir izstrādājusi kompānija ECR Baltic, kas pārstāv gan produktu ražotājus, gan tirgotājus. Kā minējuši arī ECR Baltic pārstāvji,  vienota standarta sertificētās paletes nepieciešamas, lai izskaustu gan piegādātājiem, gan patērētājiem nedrošās, nestandarta viltotās un vecās paletes. "Tādēļ mēs kā pirmie no tirgotājiem esam uzrunājuši savus piegādātājus un produktu ražotājus, piedāvājot vienoties par standarta palešu ieviešanu. Esam pārliecināti, ka šis ir ikdienišķs biznesa modernizācijas jautājums, kā, savulaik, teiksim iepriekšējo palešu vai preču svītrkodu vai tamlīdzīgu progresīvu jaunievedumu ieviešana, lai padarītu drošāku un sakārtotu tirdzniecību un loģistiku," teica I.Andiņš.

Jautāts, vai visi piegādātāji piekrituši jauno palešu ieviešanai, uzņēmuma pārstāvis sacīja, ka pašlaik aicinājumam atsaukusies liela daļa uzrunāto piegādātāju – piemēram, dzērienu piegādātāju grupā, kur palešu ir ļoti daudz,  pašlaik no  59 piegādātājiem jau 52 piekrituši jauno palešu ieviešanai, tostarp SPI distribution Latvia (Latvijas Balzams) u.c., savukārt ar atsevišķiem uzņēmumiem turpinās sarunas, meklējot abpusēji izdevīgāko risinājumu.

Latvijas Radio Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere prognozēja, ka palešu nomaiņa ražotājiem var izmaksāt no vairākiem desmitiem līdz vairākiem simtiem tūkstošu latu, un tas varot atsaukties uz produktu cenu. "Vienota standarta palešu ieviešana no mūsu puses nekādā gadījumā nerosinās preču un produktu cenu pieaugumu. Vai to darīs ražotāji, tas protams, jāvaicā tikai viņiem pašiem," norādīja I.Andiņš.

Ražotāju novērojumus, ka paletes bojā nelabvēlīgi laika apstākļi, jo pirms atgriešanas tās mēdz stāvēt ārā pie veikaliem, kaudzēs. I.Andiņš gan šādus pārmetumus noraida: "Uz novecojušiem priekšstatiem balstīts arī ražotāju priekšstats par palešu "nīkšanu" pie veikaliem - tā kā šogad esam investējuši aptuveni 400 000 latu īpašu rollkonteineru ieviešanā, kuros no Maxima noliktavām uz veikaliem tiek vesti aptuveni 60% preču, tad paletes tiek izmantotas preču uzglabāšanai mūsu abās modernajās noliktavās. Turpretī palešu īpatsvars veikalos ir ļoti neliels."

Palešu cenas I.Andiņš nekomentēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses