Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jaudzems: Detalizēti paredzot auto nomas izdevumus, var nodrošināt racionālus tēriņus

Latvijas Republikas Finanšu ministrijas sagatavotajā Ministru kabineta instrukcijas projektā Dienesta vieglo automobiļu iegādes un nomas kārtība jāparedz precīzāks skaidrojums tam, kādi izdevumi paredzēti tēriņu limitu ietvaros, komentējot plānus jau tuvākajā laikā atcelt aizliegumu valsts pārvaldes iestādēm iegādāties dienesta vieglās automašīnas, stāsta Latvijas auto nomu asociācijas prezidents Arnis Jaudzems. Jau zināms, ka auto varēs nomāt vai pirkt, taču tiks noteikti maksimālie tēriņu limiti.

Lai nodrošinātu racionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, instrukcijas projektā noteikta valsts pārvaldes iestādes amatpersonu dienesta vajadzībām iegādāto automašīnu maksimālā nomas maksa mēnesī un maksimālā iegādes cena.

Instrukcijas projektā norādīts, ka noteiktā automobiļa maksimālā nomas maksa mēnesī un maksimālā iegādes cena ietver visus izdevumus par automobiļu nomu un iegādi, kā arī izdevumus par papildu aprīkojumu un nomas maksas papildu izmaksām un, veicot iepirkumu, jāņem vērā automobiļa ekspluatācijas laika izmaksas.

Kopumā Latvijas auto nomu asociācija (LANA) paredzētās izmaiņas vērtē atzinīgi, bet, lai nodrošinātu valsts pārvaldes iestāžu izmaksu caurspīdīgumu un ekonomiju, kā arī samazinātu administratīvās izmaksas, kas veidojas rīkojot saistīto pakalpojumu iepirkumus, instrukcijā par Dienesta vieglo automobiļu iegādes un nomas kārtību detalizēti jāatrunā visus pakalpojumus, kas jāietver noteiktajā nomas maksā. Praksē pierādīts, ka ekspluatācijas izmaksas un pakalpojumi veido 20-30% no kopējām automašīnas dzīves cikla izmaksām.

Lai nodrošinātu godīgu, pārskatāmu, vienlīdzīgu un racionālu līdzekļu izmantošanu, LANA rekomendē veikt sekojošus precizējumus:

   1)detalizēti norādīt pakalpojumus un to aprakstu, kas jāietver automašīnas nomas maksā kā:

  • apdrošināšana – obligātā civiltiesiskā apdrošināšana (OCTA) un brīvprātīgā transportlīdzekļu apdrošināšana (KASKO), nosakot apdrošināšanas pašrisku apmēru automašīnas bojājumu, bojāejas un zādzības gadījumā;
  • apdrošināšanas gadījumu administrēšana;
  • transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis un tehniskās apskates maksājumi;
  • vasaras un ziemas riepu iegāde, to glabāšana un maiņa;
  • tehniskās apkopes un normāla nolietojuma remontdarbi, kas ietver automobiļa ražotāja un pārdevēja noteiktās regulārās tehniskās apkopes, kā arī visus nepieciešamos remontdarbus, kuru cēlonis ir automobiļa vai tā daļu nolietojums un/vai defekti automobiļa pareizas ekspluatācijas laikā;
  • palīdzība uz ceļa;
  • aizvietošanas automašīna gadījumos, ja nomātais auto nav pieejams ilgāk par diennakti (automašīnas avārijas vai ilgstošu remontdarbu laikā).

   2) uzlikt par pienākumu pasūtītājam izvērtēt un definēt maksimālo nobraukumu nomas perioda laikā, vadoties pēc faktiskās nepieciešamības un limitiem, nevis subjektīviem apsvērumiem.

Latvijas auto nomu asociācija ir uzsākusi sarunas ar Finanšu ministriju par priekšlikumu iekļaušanu instrukcijā, kā arī ir gatava sniegt konsultācijas par auto nomas nozari un ar to saistītajiem jautājumiem.

Latvijas auto nomu asociācijas biedri ir lielākie nozares spēlētāji, kuru īstermiņa nomas auto parkā ir vairāk kā 450 automašīnu un vairāk kā 2700 automašīnu pilna servisa līzingā (ilgtermiņa nomā). Asociācijas biedru pārziņā ir 10% no visiem 2011.gadā Latvijā iegādātājiem auto, kā arī tie kopumā vidēji noslēdz 1000 īstermiņa nomas līgumus mēnesī. Asociācijas biedru kopējais apgrozījums 2010.gadā bija 13,4 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses