Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

EM: Gazprom piederošo Conexus akciju iegādei nav ietekmes uz valsts budžetu

Darījumā, kurā valstij piederošā AS Augstsprieguma tīkls iegādājās Krievijas gāzes koncerna Gazprom rīcībā esošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akcijas, nav ietekmes uz valsts budžetu, apgalvoja Ekonomikas ministrijas (EM) Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktors Edijs Šaicāns.

Gazprom pērn decembra beigās rīkoja izsoli, piedāvājot ikvienam interesentam iegādāties Krievijas koncernam piederošās Conexus akcijas ar izsoles sākumcenu 79 miljoni eiro. Šaicāns uzsvēra, ka Latvija šajā izsolē nepiedalījās. Lai arī joprojām nav zināms Gazprom rīkotās izsoles rezultāts, EM eksperts pieļāva, ka izsoles rezultātā tika atrasts potenciālais Conexus akciju pircējs, jo šā gada sākumā, atbilstoši Enerģētikas likumam, Gazprom vērsās pie Latvijas valdības, lai noskaidrotu, vai Latvija izmantos vai neizmantos akciju pirmpirkuma tiesības.

EM veica potenciālā darījuma izvērtējumu un secināja, ka kontroles iegūšana uzņēmumā Conexus atbilst valsts ilgtermiņa interesēm, tāpēc valdībai tika piedāvāts pieņemt lēmumu, ka Latvija izmantos Gazprom piederošo Conexus akciju pirmpirkuma tiesības. Gala lēmumu valdība pieņēma maijā.

Šaicāns neatklāja darījuma summu, bet valsts Conexus akcijas iegādājusies par tādu summu, par kādu Gazprom tās izsolīja izsolē. Vienlaikus EM pārstāvis norādīja, ka darījums notika starp Gazprom un Augstsprieguma tīklu un darījumam ir fiskāli neitrāla ietekme uz valsts budžetu.

EM pārstāvis atgādināja, ka pirms kāda laika Augstsprieguma tīkla pamatkapitālā tika ieguldīta nauda pretī saņemot mantu līdzvērtīgā vērtībā. EM pārstāvis pieļāva, ka, iespējams, darījumā ar Gazprom tikuši izmantoti šie līdzekļi. Aģentūra LETA jau ziņoja, ka šā gada jūnijā Augstsprieguma tīkla pamatkapitālā tika ieguldīti 300 miljoni eiro, no kuriem daļa ir AS Latvijas elektriskie tīkli akcijas un daļa paredzēta citām stratēģiskām investīcijām. Patlaban "Augstsprieguma tīkla" pamatkapitāls ir 363,89 miljoni eiro.

Vaicāts, vai valsts apsver iespēju pārdot sev piederošās Conexus daļas kādam investorama, vienlaikus Augstsprieguma tīklam uzņēmumā saglabājot 51% akciju, Šaicāns atzina, ka patlaban šāds jautājums valdībā nav skatīts. Viņš piebilda, ka nākotnē vēl būs jāpieņem lēmumi par Conexus pārvaldības modeli.

Jau ziņots, ka valstij piederošā AS Augstsprieguma tīkls iegādājusies Krievijas gāzes koncernam Gazprom piederošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akcijas, nodrošinot valsts kontroli uzņēmumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses