Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tallink Grupp zaudējumi pirmajā pusgadā sasnieguši 57,569 miljonus eiro

Igaunijas prāmju operatora Tallink Grupp apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 219,892 miljoni eiro, kas ir par 49,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt kompānijas zaudējumi pieauguši 5,5 reizes un sasnieguši 57,569 miljonus eiro, liecina Tallink Grupp publiskotais pārskats.

Vienlaikus Tallink Grupp pārstāvi aģentūrai LETA norādīja - ņemot vērā, ka 2020.gada otrajā ceturksnī uz vairākiem mēnešiem tika apturēta regulārā kuģu satiksme vairākos maršrutos, Tallink Grupp apkalpoto pasažieru skaits samazinājās par 85%, un pārvadāto kravas vienību skaits samazinājās par 13%, salīdzinot ar pērnā gada otro ceturksni. 

Ņemot vērā, ka puse Tallink kuģu flotes neveica regulārus pārvadājumus aprīlī un maijā, kā arī saistībā ar ceļošanas ierobežojumiem praktiski visos uzņēmuma tirgos, atgriešanās ierastajā darbības ritmā bija iespējama tikai 2020.gada jūnijā.

Uzņēmuma pārstāvji skaidroja, ka tādējādi Tallink Grupp piedzīvoja vēl nebijušu pārvadāto pasažieru skaita samazinājumu - par 99% maršrutā Latvija-Zviedrija, par 97% maršrutā Igaunija-Zviedrija, par 93% maršrutā Somija-Zviedrija un par 77% maršrutā Igaunija-Somija. Puse no uzņēmuma flotes kuģiem, kas turpināja darbību šajā periodā, pamatā veica tikai kravu pārvadājumus.

Lielākais pārvadāto kravas vienību skaita samazinājums bija maršrutā Latvija-Zviedrija, kur otrajā ceturksnī tika pārvadāts par 89% mazāk kravas vienību, salīdzinot ar to pašu periodu iepriekšējā gadā. Savukārt maršrutā Igaunija-Zviedrija, kur trīs kuģu vietā tikai viens turpināja veikt kravas pārvadājumus, pārvadāto kravas vienību skaits samazinājās par 25%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2019.gadā.

Ņemot vērā iepriekšminētās būtiskās izmaiņas uzņēmuma darbībā un nepieredzētu pasažieru skaita kritumu, kopējie ieņēmumi, kas gūti otrajā ceturksnī, ir labāki nekā gaidīts, atzina kompānijā. 

Kompānijas kopējie ieņēmumi otrajā ceturksnī veidoja 65 miljonus eiro, kas ir par 75% mazāk nekā attiecīgā periodā 2019.gadā. Lielākais kopējais ieņēmumu kritums bija veikalu un restorānu segmentā - par 82% (ieskaitot pārdošanas apmērus gan uz kuģiem, gan krastā), seko ieņēmumu samazinājums no biļešu tirdzniecības - par 81%, no kravām - par 29%, kā arī no viesnīcu pakalpojumiem - par 96%.

Tallink Grupp konsolidētā peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) otrajā ceturksnī bija 2,4 miljoni eiro, salīdzinot ar 51 miljonu eiro pērn otrajā ceturksnī, bet kopējie zaudējumi pirms nodokļu nomaksas sasniedza 27,4 miljonus eiro, salīdzinot ar 23 miljonu eiro peļņu pirms nodokļiem 2019.gada otrajā ceturksnī.

Uzņēmuma pārstāvji skaidroja, kaut gan uzņēmuma ieņēmumi otrajā ceturksnī samazinājās par 75%, stingra izmaksu kontrole, operatīva rīcība darbības izdevumu samazināšanai, kā arī valdību atbalsts uzņēmuma darbības tirgos nodrošināja Tallink Grupp pārdošanas izmaksu samazinājumu par 56%, tādējādi palīdzot samazināt otrā ceturkšņa kopējos zaudējumus.

Papildus iepriekš minētajam otrajā ceturksnī par 30 miljoniem eiro tika samazinātas personāla kopējās izmaksas, no kurām lielākā daļa notika uz kuģa apkalpes darba stundu skaita un līdz ar to arī algu samazinājuma rēķina. Tāpat personāla izmaksas izdevies samazināt, pateicoties Igaunijas, Latvijas un Zviedrijas valdības atbalstam darbinieku algu kompensācijas programmu īstenošanas rezultātā.

Ceturkšņa rezultātos iekļauti arī vienreizējie darbinieku atlaišanas kompensācijas maksājumi 1,9 miljonu eiro apmērā. Atlaišanas procesa pozitīvā ietekme uz grupas rezultātiem, visticamāk, atspoguļosies gada noslēdzošajā ceturksnī.

Investīciju apmērs otrajā ceturksnī, lai arī samazinājies, tomēr sasniedza 14 miljonus eiro, tostarp tika veikti ieguldījumi jaunā kravas kuģa Sailor iegādē, kuģa Silja Serenade"apkopes darbu veikšanā, kā arī pirmo četru Burger King restorānu atvēršanā Igaunijā.

Komentējot otrā ceturkšņa rezultātus, Tallink Grupp valdes priekšsēdētājs Pāvo Negene sacīja, ka otrais ceturksnis Covid-19 pandēmijas dēļ bija iepriekš pilnīgi nepieredzēts laika posms ne tikai Tallink Grupp, bet arī visas pasaules vēsturē kopumā. "Kā jau iepriekš krīzes laikā minējām, pandēmija pirmo un vissmagāk skāra tieši tūrisma nozari visā pasaulē, tāpēc rezultāti, par kuriem šodien ziņojam par šo sarežģīto periodu, nevienu nepārsteigs," viņš pauda.

Nagene arī skaidroja, ka pirmais ceturksnis izskatījās daudzējādā ziņā daudzsološs visam turpmākajam gadam kopumā, un tā rezultātus galvenokārt negatīvi ietekmēja marta pēdējo divu nedēļu notikumi, tomēr otrā ceturkšņa aina ir pilnīgs pirmā ceturkšņa spoguļattēls, kurā tikai pēdējās divās jūnija nedēļās parādījās pirmās pozitīvās iezīmes un notikumi pēc vairāku ceļošanas ierobežojumu atcelšanas reģionā.

"Ņemot vērā satricinājumu, kuru mēs visi esam piedzīvojuši pēdējo piecu mēnešu laikā, mūsu otrā ceturkšņa rezultāti varbūt ir pat nedaudz labāki, nekā mēs gaidījām. Bet, protams, tie nav rezultāti, kurus mēs plānojām redzēt un atspoguļot, veidojot plānus un budžetu 2020.gadam. Tomēr šī brīža apstākļos mums ir jākoncentrējas uz pozitīvo un jāstrādā pēc iespējas labāk," pauda Nagene.

Viņš norādīja, ka, neskatoties uz ļoti sarežģītiem apstākļiem, otrajā ceturksnī Tallink Grupp ieviesa vairākus jaunus maršrutus. 

"Ātrums, elastība un apņēmība palielināja mūsu konkurētspēju un sniedz pozitīvu impulsu trešā ceturkšņa darbības rezultātiem visos mūsu darbības tirgos. Šobrīd mēs ļoti koncentrējamies, lai šajos apstākļos vasaras mēneši būtu pēc iespējas veiksmīgāki, kā arī gatavojam dažādus rudens un ziemas mēnešu attīstības scenārijus. Tā kā joprojām ir daudz neskaidrību, mūsu komanda ir gatava operatīvi un efektīvi īstenot jebkuru iespējamo scenāriju līdz ar pandēmijas situācijas izmaiņām. Situācijai uzlabojoties, mēs ļoti ātri veicām izmaiņas mūsu maršrutu tīklā un šobrīd kā bizness esam ļoti elastīgi un gatavi reaģēt uz turpmāko notikumu attīstību," minēja Nagene. 

Uzņēmuma akcijas kotē Tallinas fondu biržas oficiālajā sarakstā. Lielākais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānija Infortar, kam pieder 39% Tallink Grupp akciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses