Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zemnieki solidarizējas ar kolēģiem, kas nespēj rast vienošanos ar "GE Money Bank"

Pēc pagājušajā nedēļā publiski izskanējušās informācijas par Latgales lauku saimniecībām, kas nonākušas grūtībās, jo nespēj rast vienošanos ar kredītu izsniedzēju Ge Money Bank, vairākas zemnieku organizācijas un uzņēmumi paudušas gatavību sniegt palīdzību, informē to pārstāvji.Kooperatīvs _Trikāta K_S, biedrība Zemnieku Saeima, Rīgas dzirnavnieks, Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība un lopbarības ražotājs Mūsa šonedēļ piegādās grūtībās nonākušajām saimniecībām Latgalē vairāk nekā 30 tonnas graudu, specializēto lopbarību, kā arī sniegs atbalstu loģistikas jautājumu risināšanā.

Kooperatīvs _Trikāta_ savukārt nodrošinās juridisko palīdzību  z/s _Akmentiņiem _tiesas procesā ar zvērinātas advokātes Anetes Bergmanes piesaisti._Zemnieku Saeima_ pagājušajā nedēļā saņēma satrauktus zvanus un lūgumus palīdzēt vairākām zemnieku – piena ražotāju saimniecībām, kas nonākušas strupceļā, risinot sarunas par maksāšanas nosacījumiem ar _GE Money Bank_. Saimniecības šī iemesla dēļ faktiski atrodas bankrota priekšā,  jo nespēj uzturēt saimniecību arestēto bankas kontu dēļ, informē organizācija.

Tā kā visu pērno gadu lauksaimnieki ar kredītsaistību izpildi, vairākkārtējām pārrunām ar bankām, lai pārstrukturizētu kredītus, paralēli uzturot saimniecību ražotspēju, piedzīvojot piena cenu krīzi un 70% nacionālo subsīdiju samazinājumu, nozares pārstāvji izrādījuši gatavību palīdzēt grūtībās nonākušajiem amata brāļiem un atbalstīt finansiāli un praktiski.

Trikāta KS valdes priekšsēdētājs un Zemnieku Saeimas valdes loceklis Uldis Krievārs uzskata, ka saimniecību bankrota pieļaušana būtu bezatbildīga, jo pienkopības nozare Latvijā faktiski nupat tikai nostabilizējusies. "Jāatzīst, ka esam paši pārsteigti par zemnieku gatavību sniegt palīdzīgu roku viens otram," piebilst lauksaimnieku pārstāvis.

Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, komentējot citu lauksaimnieku atsaucību, secina: nav tiesa, ka "latvietim labākās pusdienas ir otrs latvietis". Viņa aicina arī citus neuzgrieziet muguru nelaimē nonākušajiem un sniegt palīdzīgu roku.

Tāpat Zemnieku Saeima turpina apkopot informāciju no tās biedriem par pieredzi sadarbībā ar bankām, uzsākusi sarunas un jau tuvākajā laikā plāno tikties ar GE Money Bank un Latvijas Komercbanku asociācijas vadību, lai pārrunātu radušos situāciju, pārliecinātos, ka atsevišķas bankas nerīkojas negodprātīgi un neizmanto varas pozīcijas attiecībā uz saviem klientiem.

Iepriekš laikraksts Latvijas Avīze vēstīja, ka bijušā Preiļu rajona teritorijā vien darbojas ap 70 saimniecību, kas cīnās, lai izpildītu visas GE Money prasības, par līdzīgām problēmām sadarbībā ar šo banku ziņojot saimnieki Jelgavas, Talsu, Dobeles, Krāslavas un Rēzeknes pusē. Kamēr citas bankas jau pērn sāka kredītu restrukturizāciju un citādi nāca pretim tiem saimniekiem, kuriem krasi samazinājās ienākumi, Ge Money esot bijusi stingra kā akmens – nekādas pretimnākšanas.

Akmentiņu saimnieks Modris kredītu bankā bija ņēmis 2006.gadā – kopumā 200 000 latu 50 govju fermas būvniecībai. "Modrim fermu patiešām vajadzēja. Tolaik brīnījos, kā viņš savas 25 govis var iedabūt tajā nelielajā kūtī, kas tolaik viņam bija," laikrakstam teikusi Silvija Dreijere, Preiļu lauksaimnieku apvienības vadītāja.

Pats Modris tagad atzīst, ka liela kļūda bijusi kredītu ņemt GE Money. Tolaik gan bankai bija citi īpašnieki un cits nosaukums – Baltijas Tranzīta banka, tā bijusi arī ļoti pretimnākoša zemniekiem – iesniegumu ar lūgumu piešķirt 200 000 latu kredītu viņš uzrakstījis uz baltas papīra lapas, bankā tikai paskatījās fermas projektu un pāris nedēļu laikā nauda bija kontā, tagad atstāsta Modris. Tolaik ar kredītspeciālistiem saruna bijusi patīkama – solīts, ka grūtību gadījumā kredīta termiņu varēs pagarināt no līgumā ierakstītajiem desmit gadiem uz 15 gadiem. Turklāt solīta arī papildu summa, ja tāda būs nepieciešama, jo tolaik saimniecība novērtēta 300 000 latu vērtībā.

Grūtības sākušās 2008.gada beigās, kad būtiski samazinājās piena iepirkuma cena. Tad Modris vērsies bankā, kas jau bija pārtapusi par GE Money, ar lūgumu atlikt kredīta pamatsummas maksājumus. Iesniegums netika izskatīts. Februārī saimnieks sāka kavēt kredīta maksājumus. Tobrīd viņš kopīgi ar Latvijas Lauku konsultāciju centra speciālistiem centies atsākt sarunas ar banku par kredīta restrukturizāciju, taču banka, lai gan solījumus deva, nekādus lēmumus, kas apmierinātu abas puses, nepieņēma. Kredītmaksājumu kavējumi turpinājās, līdz banka, solot pretimnākšanu, saimniekam pieprasīja bankas kontā līdz pērnā gada 1.jūlijam iemaksāt 5000 latus. Tas tika izdarīts, bet 1 jūlijā kontu nobloķēja, nekādas izmaiņas kredīta līgumā neveicot. Visa nauda, kas ienāca bankas kontā, tika novirzīta kredīta segšanai, pašam saimniekam neatstājot nekā. Vienlaikus jau no pērnā gada sākuma bankas procentu likmes auga, tādējādi vēl vairāk apgrūtinot saimniekam parāda kārtošanu, vēsta Latvijas Avīze.

Augustā saimniecībā ieradušies GE Money pārstāvji, kas vēlējās noskaidrot, kā saimnieks varēs nomaksāt kavētos maksājumus, pie reizes solot arī latos izsniegto kredītu pārveidot par eiro kredītu. Solījums pildīts netika. Taču banka pieprasīja, lai saimnieks jaunzcelto fermu steigšus ieraksta zemesgrāmatā. Pērn oktobrī Modris tā arī izdarīja, tad arī ferma nonāca bankas ķīlu sarakstos, ziņo laikraksts. Novembrī banka paziņojusi, ka līgumu ar Akmentiņiem lauž.

Līdzīgs stāsts esot Arnim Pudulim, kurš šobrīd vēl cīnās par parāda kārtošanu. Tāpat kā Modris, viņš fermas būvniecībai ņēmis kredītu GE Money, tiesa, mazāku summu – 170 000 latus. Vēl ir kredītlīnija 30 000 latu, kuras dzēšanai katru mēnesi jāsamaksā 500 latu. Kopējais kredītu maksājums – 2400 lati mēnesī. Pēc Latvijas Avīzes ziņotā, faktiski visa nauda, ko Arnis nopelna ar piena ražošanu, aiziet parāda atmaksai, vēl ir Eiropas Savienības atbalsta maksājumi, ar ko tiek maksāts par elektrību. Par to, kā iztiek un uztur ģimeni – sievu un mazu bērnu –, Arnis negribot stāstīt. Iztikt varot, bet, ja tehnikai kas notiek un jāremontē, tad gan nezinot, kā būs. Tā kā trūkst naudas spēkbarībai un mikroelementiem, samazinājies govju izslaukums nokrities.

"Ar lielu bļaustīšanos un lamāšanos pērn man izdevās panākt, ka eiro kredītu pārvērš latos. Bankas filiālē Viļānos vēl brīnījās, kāpēc GE Money speciālisti Rīgā izlēmuši manu iesniegumu izskatīt un atbalstīt, parasti tā nenotiekot," stāstījis Arnis.

GE Money Bank Juridiskās pārvaldes vadītāja Aleksandra Baranova savukārt norādījusi: "Kā jebkurai finanšu institūcijai mums ir jābūt ilgtermiņa perspektīvai, novērtējot mūsu klientu maksātspēju, un jālīdzsvaro tā ar bankas stratēģiju, kas ir nodrošināt stabilu un drošu banku mūsu klientiem." Banka uzskatot, ka kredītiem tomēr jābūt tajā valūtā, kādā ir klienta ienākumi.

Ar norādi par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pienākumu gādāt par visu finanšu sistēmā iesaistīto pušu interešu aizstāvību valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) nosūtījis vēstuli Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājai Irēnai Krūmanei, ziņo laikraksts. Tajā lūgts izmeklēt vairākus gadījumus, kuros zemnieki cieš no GE Money bardzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses