Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Visaginas AES vadītājs: Vēlos lai mūsu uzņēmumi gatavojas

Patlaban vēl notiek sarunas, taču, lai sagatavotos dalībai Visaginas atomelektrostacijas (AES) iepirkumos, uzņēmumiem būtu jāiesaistās jau agrā stadijā, intervijā uzsvēra projekta sagatavošanas kompānijas Visagino atomine elektrine ģenerāldirektors Rimants Vaitkus, kurš aprīļa beigās Rīgā piedalījās konferencē Latvijas uzņēmējiem par iespējām piedalīties Hitachi iepirkumos un Visaginas projektā.

Viņš norādīja, ka jau tagad iespējams pieteikties Hitachi interneta lapā.

Vaicāts, uz cik lielu daļu pasūtījumu no kopējiem Baltijas valstīm prognozētajiem 1,5 miljardiem eiro (1,05 miljardiem latu) var cerēt Latvijas uzņēmumi, Vaitkus norādīja, ka strādājam atvērtā tirgū. Pēc viņa vārdiem, iespējas iesaistīties būs būvniecības un transporta nozares pārstāvjiem. Būs vajadzīgi arī uzņēmumi ar pieredzi radioloģijas drošības jomā, zinātnieki arī varēs piedalīties sertifikācijas procesā.

Kad stacija darbosies, tai arī vajadzēs daudzus pakalpojumus. "Runa nav tikai par tiem, kas dzīvo Visaginā, arī Daugavpils ir ļoti tuvu," piebilda Vaitkus.

Viņš arī norādīja, ka darbi būs jāveic visefektīvākajā veidā. "Vēlos, lai mūsu uzņēmumi sagatavojas - ar zināšanām, nepieciešamajām licencēm, jo būsim četri dalībnieki un strikti sekosim, lai viss ir pārskatāmi un atvērti."

Trīs Baltijas valstu uzņēmumi varētu nodrošināt darbus līdz 30% apmērā.

Pie AES izpētes Lietuvā darbs politiskajā līmenī sākās 2006.gadā, kad Traķos kopā pulcējās visi Baltijas valstu premjeri. Sākotnēji projektā plānoja iesaistīties arī Polija, taču tā nesen paziņoja par savas darbības apturēšanu. Pagājušajā gadā Lietuva par stratēģisko investoru izraudzījās Japānas kompāniju Hitachi Ltd. kopā ar Hitachi GE Nuclear Energy.

Patlaban turpinās Hitachi un Visagino atomine elektrine, kā arī reģionālo partneru sarunas par projekta nosacījumiem. 30.martā tika parafēts Koncesijas līgums, taču tā detaļas netiek atklātas.

Pašreizējā informācija liecina, ka AS Latvenergo varētu iegūt 20% daļu projektā, attiecīgi ieguldījumam sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors Hitachi - 20%.

Paredzēts, ka būvdarbi varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses